ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είμαστε απειλή για Σουηδία και Φινλανδία»: Μια «διαβεβαίωση» από τη Μόσχα

«Δεν είμαστε απειλή για Σουηδία και Φινλανδία»: Μια «διαβεβαίωση» από τη Μόσχα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ (Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Δεν αποτελεί απειλεί για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, διαβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη (16/3) η Ρωσία ουσιαστικά, για τις δύο χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μία διαδικασία που έχει προσκρούσει στις ενστάσεις της Τουρκίας.

Το Ελσίνκι επεσήμανε την Τετάρτη (15/3) ότι η Τουρκία και ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν λάβει την απόφασή τους σχετικά με τη Φινλανδία, αν και προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα την ανακοινώσουν.

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη θλίψη μας για αυτό τον προσανατολισμό προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για αυτές τις χώρες», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο σκανδιναβικές χώρες «δεν έχουν καμία διαφορά» με τη Ρωσία.

«Δεν μας έχουν απειλήσει ποτέ, δεν αποτελούμε κατά συνέπεια απειλή για εκείνους και δεν μπορούμε παρά να λυπούμαστε» για τη φιλοδοξία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Φινλανδία και Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στη Συμμαχία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να θεωρούν τη ρωσική εισβολή μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Oι δύο χώρες υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρόβαλε ενστάσεις, κατηγορώντας τες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες και ζητώντας την έκδοση κατηγορούμενων για τρομοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ