ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο η εξαφάνιση τόνων ουρανίου από τη Λιβύη: Εντοπίστηκαν από το στρατό του Χαφτάρ

Μυστήριο η εξαφάνιση τόνων ουρανίου από τη Λιβύη: Εντοπίστηκαν από το στρατό του Χαφτάρ
Στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη AP Photo / Yousef Murad

Τόνους ουρανίου που είχαν εξαφανιστεί από μια εγκατάσταση στη Λιβύη, εντόπισαν  οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου των δυνάμεων της Αν. Λιβύης, στρατηγός Χάλεντ αλ Ματζούμπ, σε μια ανακοίνωσή του ανέφερε ότι βρέθηκαν 10 βαρέλια με ουράνιο κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, σε απόσταση «μικρότερη των 5 χιλιομέτρων» από το σημείο όπου φυλάσσονταν.

Ωστόσο, σε ένα βίντεο που δόθηκε ξεχωριστά στη δημοσιότητα από τον ίδιο εικονίζονται εργάτες να μετρούν 18 βαρέλια.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι ανέφερε την Τετάρτη ότι εξαφανίστηκαν περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου (yellow cake) που βρίσκονταν σε μια αποθήκη στη Λιβύη και ότι η υπηρεσία του είχε ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσεις τις περιστάσεις της εξαφάνισης του υλικού αυτού.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, είπε εξάλλου στο CNNi ότι «περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου» που βρίσκονταν σε 10 βαρέλια, κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης στις 14 Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι είχαν εξαφανιστεί.

«Οι επιθεωρητές του Οργανισμού διαπίστωσαν ότι 10 βαρέλια που περιείχαν περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου με τη μορφή συμπυκνώματος μεταλλεύματος δεν υπήρχαν όπως είχε δηλωθεί προηγουμένως σε τοποθεσία στη Λιβύη», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ