ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού λόγω των απεργιών

Δέκα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού λόγω των απεργιών
Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας AP Photo/Lewis Joly

Την ώρα που η Γαλλία διανύει την 12 μέρα απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων, οι οποίοι εναντιώνονται στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στους 10.000 τόνους ανέρχονται τα σκουπίδια, που παραμένουν στους δρόμους του Παρισιού.

Το περιβάλλον της σοσιαλίστριας δημάρχου Αν Ινταλγκό της γαλλικής πρωτεύουσας δηλώνει ότι «κανένα απορριμματοφόρο δεν βγήκε» στα δημοτικά διαμερίσματα όπου η συλλογή των απορριμμάτων παρέχεται από τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δηλώνει από την πλευρά του ότι η επίταξη των υπαλλήλων «λειτουργεί και επιτρέπει να μαζευτούν αυτοί οι κάδοι απορριμμάτων».

Τριγμοί στην κυβέρνηση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό: Πρόταση μομφής καταθέτει η Λεπέν

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Μακρόν έχει επιφέρει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , που εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, καθώς η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής.

«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα».

«Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υποστηρίζουν τη πρόταση μομφής οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν ότι η κυβέρνησή της θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, τη μεταρρύθμιση αυτήν, οι ηγέτες της Ανυπότακτης Αριστεράς και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ