ΚΟΣΜΟΣ

Σόλτς για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Σόλτς για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς AP Photo/Markus Schreiber

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Χθες Παρασκευή το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: για τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού παιδιών και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ο κατάλληλος θεσμός για να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου...Γεγονός είναι ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και αυτό γίνεται τώρα σαφές», σχολίασε ο Σολτς από το Τόκιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», αναφέρει ο Μπορέλ για το ένταλμα σύλληψης Πούτιν

Την απόφαση για το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολίασε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέροντας μεταξύ άλλον πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούσε πάντα σαφές ότι οι υπεύθυνοι για την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

0 Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας δήλωσε απόψε από τα Σκόπια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, για απαγωγές και μεταφορά παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, στη Ρωσία».

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σημειώνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ευθύνη γι΄ αυτά τα εγκλήματα. Η βαρύτητα των εγκλημάτων και η δήλωση του ΔΠΔ μιλούν από μόνα τους. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που αφορά και τον λαό της Ουκρανίας» συμπλήρωσε επίσης.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επεσήμανε ότι το ζήτημα που εγείρει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας απαίτησης ευθύνης από τη Ρωσία και τον ηγέτη της για τα εγκλήματα που διαπράττουν στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά και υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την έρευνά του. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ