ΚΟΣΜΟΣ

Βεζούβιος Challenge: Επιστήμονες προσφέρουν 230.000 ευρώ σε όποιον διαβάσει χειρόγραφα 2.000 ετών

Βεζούβιος Challenge: Επιστήμονες προσφέρουν 230.000 ευρώ σε όποιον διαβάσει χειρόγραφα 2.000 ετών
Καμένος πάπυρος από την έκρηξη του Βεζούβιου (AP Photo/Salvatore Laporta)

Επιστήμονες προσφέρουν κάτι παραπάνω από 230.000 ευρώ σε όποιον ή όποια καταφέρει να διαβάσει πάπυρους 2.000 ετών, που… καψαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου.

Η λάβα από το ηφαίστειο, που εξερράγη το 79 μ.Χ. και έθαψε την Πομπηία, προκάλεσε φθορές και σε χειρόγραφα που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη Ηρακουλάνου.

Ορισμένα από τα έγγραφα αυτά, επανεμφανίστηκαν το 1752 σε μια βίλα στη Νάπολη, που ειδικοί πιστεύουν ότι κάποτε ανήκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα.

Για χρόνια, το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών παρέμενε μυστήριο, καθώς επιστήμονες φοβόντουσαν ακόμη και να τα ξεδιπλώσουν.

Οι εποχές, όμως, άλλαξαν και τώρα μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό τον… περίεργο διαγωνισμό, αφού πρώτα απέδειξε ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαβάσει γράμματα και σύμβολα από τα χειρόγραφα, αξιοποιώντας απεικονίσεις ακτινών Χ.

Η ιστοσελίδα του Βεζούβιος Challenge

Οι ειδικοί «εκπαίδευσαν» τον αλγόριθμο του συστήματος να διαβάζει το μελάνι στον πάπυρο και από τις δύο πλευρές του.

«Έχουμε δείξει πώς να διαβάσει κάποιος το μελάνι» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπρεντ Σιλς, από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

«Αυτό μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε το 50,70 ίσως και το 80% της συλλογής. Εμείς χτίσαμε στη “βάρκα”. Τώρα θέλουμε τον κόσμο να μπει σε αυτή τη βάρκα και να ταξιδέψουμε μαζί» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μοιραστούν με την ανθρωπότητα το λογισμικό που χρησιμοποίησαν για να διαβάσουν τους δύο τυλιγμένους παπύρους αλλά και άλλα τρία κομμάτια χειρόγραφων ενώ θα δημοσιοποιήσουν και χιλιάδες 3D απεικονίσεις ακτινών X.

Και ελπίζουν ότι ερευνητικές ομάδες από άλλες μεριές του πλανήτη θα θελήσουν να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το λογισμικό τους, ώστε τελικώς να καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο τους.

«Ξεκινάμε αυτό το διαγωνισμό για να καταφέρουμε να βελτιωθούμε και να διαβάσουμε μεγαλύτερο μέρος του κειμένου» τόνισε ο Σιλς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ