ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν - Σι: Έφτασε στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος

Συνάντηση Πούτιν - Σι: Έφτασε στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος
Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους AP/Alexei Druzhinin

Έφτασε στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα αυτή τη στιγμή στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντηθούν οι δύο πρόεδροι για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δύο άνδρες συνδέονται από στενή προσωπική φιλία και η επίσκεψη του Κινέζου στη Μόσχα θα επαναβεβαιώσει τους δεσμούς αυτούς.

Για το Κρεμλίνο, όμως, η επίσκεψη αυτή θα εξυπηρετήσει έναν ακόμη σκοπό – θα δείξει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα ή τουλάχιστον όχι από το σύνολό της.

Στο άρθρο του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την προθυμία της Κίνας να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» στην επίλυση της «κρίσης στην Ουκρανία», όπως χαρακτήρισε την εισβολή.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα γίνει ο πρώτος ηγέτης παγκοσμίως που θα σφίξει το χέρι του Πούτιν μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Δικαστήριο την Παρασκευή.

Δύσκολη διπλωματική επιχείρηση

Για τον Τζινπίνγκ, η επίσκεψη στη Ρωσία αποτελεί μια δύσκολη διπλωματική επιχείρηση.

Και αυτό γιατί το Πεκίνο θα παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση 12 σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, επιχειρώντας, παράλληλα, να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Σι παρουσιάζει την επίσκεψή του σαν ένα «ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης», την ώρα που η Δύση αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις σινορωσικές σχέσεις.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος.

Αφού μεσολάβησε για τη διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η Κίνα επιθυμεί να αναλάβει θέση μεσολαβητή στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζητεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

«Να καθορίσουν την παγκόσμια τάξη»

Ενωμένες με μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», την οποία γιόρτασαν πέρυσι τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Πεκίνο και Μόσχα έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, κυρίως για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο έναντι της Δύσης.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.

Το Πεκίνο καλεί σε διάλογο καθώς και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Σι στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η Κίνα πάντα υπερασπιζόταν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση που βασίζεται στα θεμέλια του προβλήματος και ενθαρρύνει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτει.

Μια θέση την οποία θεωρούν πολύ χλιαρή πολλές δυτικές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα στηρίζει εμμέσως τη ρωσική εισβολή.

Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη «ανεπίσημη» συνάντηση σήμερα πριν από ένα δείπνο και τις αυριανές τους συνομιλίες, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (…) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσεις σε μια νέα εποχή», όπως και ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ