ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα σημάνει μία σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ

Τι θα σημάνει μία σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ AP Photo/Sue Ogrocki

Είναι αδύνατο να απαλλαγεί η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ αλλά και το πολιτικό σύστημα από την πόλωση που προκαλεί και μία απλή αναφορά του ονόματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρκετές αρνητικές πρωτιές να τον συνοδεύουν, τόσο κατά την διάρκεια της θητείας του όσο και μετά την ήττα του στις Προεδρικές εκλογές του 2020 και τα όσα ακολούθησαν από τους οπαδούς – υποστηρικτές του και την εισβολή τους στο ναό της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Πιθανότατα έχει έρθει η ώρα για μία ακόμη, σε περίπτωση που τελικά ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης εκδώσει ένταλμα σύλληψής του.

Η υπόθεση για την οποία εξετάζεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι από αυτές που ακόμη και για τους «μη ανεκτικούς» θεωρείται σκάνδαλο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται και έχει ερευνηθεί από τον Δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν για υπόθεση στην οποία το 2016 φέρεται μέσω του πρώην δικηγόρου του να έδωσε 130.000 δολάρια στην Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου αυτή προεκλογικά να μην αποκαλύψει τις σχέσεις που διατηρούσε μαζί του. Τόσο ο ίδιος ο Τραμπ όσο και το περιβάλλον του, έχουν κατηγορηματικά διαψεύσει πως κάτι τέτοιο συνέβη. Σε κάθε περίπτωση το timing φαίνεται πως θα φέρει και πάλι ζητήματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Πρόσφατη έρευνα για το CNNi δείχνει πως ακόμη και στο Δημοκρατικό Στρατόπεδο θεωρούν την συγκεκριμένη υπόθεση παρατραβηγμένη. Ο Ντόναλντ Τραμπ ερευνάται και για άλλα ζητήματα πολύ πιο σημαντικά, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους και η συγκεκριμένη υπόθεση μόνο να αποπροσανατολίσει μπορεί.

Πηγές από το περιβάλλον των Ρεπουμπλικάνων σημειώνουν πως ακόμη και πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πένς, με τον οποίο ο Τραμπ δημόσια συγκρούστηκε με δριμύτητα όταν δεν τον στήριξε μετά τα γεγονότα του Καπιτωλίου, αναφέρει πως «μοιάζει μάλλον με πολιτική δίωξη».

Σε κάθε περίπτωση το νομικό επιτελείο του μεγιστάνα των ακινήτων είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.

Το CNNi σε ανάλυσή του μάλιστα σημειώνει πως εάν τελικώς ο Ντόναλντ Τραμπ συλληφθεί δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος εκλεκτός (ξανά) για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Σήμερα εντός του κόμματός του ο Τραμπ φαίνεται να έχει ακόμη πολύ ισχυρούς υποστηρικτές, αλλά η ήττα στην Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές και η οριακή πλειοψηφία στην Βουλή φαίνεται πως του έχουν στερήσει, στο προσκήνιο, ανοιχτή υποστήριξη.

Σε περίπτωση που για μία φορά ο Τραμπ καταφέρει να μετατρέψει μία δίωξη εναντίον του σε φιάσκο για τις διωκτικές αρχές είναι σίγουρο πως δεν θα βρεθούν πολλοί εντός των «Κόκκινων» που θα του φράξουν τον δρόμο για μία ολική επαναφορά στο οβάλ γραφείο.

Και σε προσωπικό επίπεδο όμως μία νίκη Τραμπ, σε μία δίκη στην οποία δεν κατηγορείται για κάποιο ποινικό αδίκημα, θα είναι τόνωση στα χαμηλά τελευταία ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ καταφέρει τα παραπάνω θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Δημοκρατικούς σε 2 χρόνια να αντικρούσουν τα επιχειρήματα Τραμπ, ειδικά για τους πολέμους και την οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ