ΚΟΣΜΟΣ

Για «δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού κατηγορείται ο Ορλόφ - Αντιμετωπίζει βαριά ποινή

Για «δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού κατηγορείται ο Ορλόφ - Αντιμετωπίζει βαριά ποινή
Ο Όλεγκ Ορλόφ (αριστερά) σε βράβευση για την προσφορά του ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων humanrightshouse.org

Έρευνα κατά του Όλεγκ Ορλόφ, ενός από τα στελέχη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, ο οποίος κατηγορείται για «δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού που πολεμά στην Ουκρανία, διεξάγουν οι ρωσικές Αρχές, όπως ανακοίνωσε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης οργάνωση.

Σε μήνυμα στο Telegram, η Memorial αναφέρει ότι ο Όλεγκ Ορλόφ διώκεται για «δημόσιες ενέργειες με στόχο την δυσφήμιση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως αυτό προβλέπεται από νέο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατά όσων αντιτίθεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, αν κριθεί ένοχος, απειλείται με βαριά ποινή φυλάκισης. δ

Η Memorial είναι οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία ιδρύθηκε στη Σοβιετική Ένωση στις 28 Ιανουαρίου 1989 και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2022. Ο Όλεγκ Ορλόφ (D/R) είναι από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Memorial από το 1994 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς παραρτήματός της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011, δικαστήριο της Μόσχας αθώωσε τον Όλεγκ Ορλόφ, όταν και πάλι είχε κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του προέδρου της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, σε σχέση με δηλώσεις που έκανε ο Όρλοφ την εποχή που δολοφονήθηκε το 2009 η υπάλληλος του Memorial και βραβευμένη υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Natalya Estemirova.

Το νέο άρθρο του ρωσικού Ποινικού Κώδικα

Το νέο άρθρο του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατά όσων αντιτίθεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Όλεγκ Ορλόφ, αν κριθεί ένοχος, απειλείται με βαριά ποινή φυλάκισης.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέλυσε την οργάνωση Memorial. Οι αποφάσεις για την εκκαθάριση τόσο της οργάνωσης όσο και του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, που επίσης ονομάζεται Memorial, ελήφθησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από πρόταση που κατέθεσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι λόγοι για την αίτηση που ανέφερε ο κρατικός φορέας ήταν η συστηματική απουσία της ετικέτας «ξένος πράκτορας» στα υλικά της οργάνωσης. Λόγω της ιδιότητας του «ξένου πράκτορα» της οργάνωσης, όλες οι αναρτήσεις και οι δημοσιεύσεις της πρέπει να φέρουν τη σήμανση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ