ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα επιστρέφει ο Σι Τζινπίνγκ μετά τη «σύσφιξη» σχέσεων με τη Ρωσία

Στην Κίνα επιστρέφει ο Σι Τζινπίνγκ μετά τη «σύσφιξη» σχέσεων με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Αναχώρησε από τη Μόσχα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ το πρωί της Τετάρτης (22/3), έπειτα από ένα ταξίδι δύο ημερών στη Ρωσία επικεντρωμένο στην ενίσχυση των σχέσεων με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αεροπλάνο του Σι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο στη Μόσχα αφού προηγουμένως στρατιωτική φρουρά απέδωσε τιμές και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετέβη στη Ρωσία τη Δευτέρα (20/3), ιδιαίτερα χαρούμενος, όπως δήλωσε ο ίδιος, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την επιστροφή του στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε παράλληλα πως «Κίνα και Ρωσία είναι καλοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι».

Βεβαίως, η επίσκεψη αυτή δεν έγινε τυχαία αφού όπως παραδέχτηκε δημόσια και ο κινέζος πρόεδρος, «δίνουμε προτεραιότητα στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Μάλιστα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Σι δήλωσε ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική» διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος πρόεδρος μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, δήλωσε ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει την προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ Κίνας και Ρωσίας».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια ζώνη, ένας δρόμος) για τη Διεθνή Συνεργασία.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων «όταν θα μπορέσει φέτος», μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Προσκάλεσε επίσης τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν να επισκεφτεί την Κίνα και ζήτησε να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν παρακολούθησε τις δύο πρώτες διασκέψεις Belt and Road που έγιναν στην Κίνα το 2017 και το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ