ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Παγώνει» τη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου

Ισραήλ: «Παγώνει» τη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου
Εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Anadolu Agency / Contributor - Getty Images

«Παγώνει», όπως όλα δείχνουν, τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, Kan, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τους επικεφαλής της κυβερνητικής του συμμαχίας ότι θα «παγώσει», προσώρας, την δικαστική μεταρρύθμιση.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από σφοδρές πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αλλά και της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως ο Νετανιάχου θα προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα -κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με αρκετά διεθνή ΜΜΕ να κρατούν στάση αναμονής μέχρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Τα προβλήματα του Νετανιάχου, όμως, δεν έχουν ακόμη τελειώσει: και αυτό γιατί αρκετοί υπουργοί του κυβερνητικού του συνασπισμού έχουν απειλήσει ότι θα παραιτηθούν εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Η κατάσταση στο Ισραήλ ήταν τεταμένη εδώ και καιρό, ωστόσο η αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για την κριτική που άσκησε στη μεταρρύθμιση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν τις περασμένες ημέρες ενώ εικόνες χάους έκαναν το γύρο των διεθνών ΜΜΕ.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί.

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», έγραψε ο Ισαάκ Χέρτζογκ στο Twitter.

Ιστορική γενική απεργία

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, Histadrut, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια «ιστορική γενική απεργία» για να σταματήσει η δικαστική μεταρρύθμιση.

Στην τηλεοπτική ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του συνδικάτου Άρνον Μπαρ-Ντέιβιντ έκανε λόγο για «τρέλα».

«Σταματήστε αυτή τη δικαστική διαδικασία πριν είναι πολύ αργά» είπε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας.

Επέζησε της πρότασης μομφής ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο - Σε ετοιμότητα ο στρατός

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Γκάλαντ.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, ενώ ομάδα διαδηλωτών άναψε φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου. Η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές μπροστά από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Shin Bet στην Ιερουσαλήμ.

(AP Photo/Oren Ziv)

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μπήκε σε κατάσταση συναγερμού μετά την απώλεια του ελέγχου εντός της χώρας που ακολούθησε τις διαδηλώσεις. Ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας τόνισε ότι η αστυνομία επιτρέπει το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά δεν θα επιτρέψει δημόσιες αναταραχές και ζημιές στα κυβερνητικά σύμβολα.

Παραιτήθηκε ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε την Κυριακή ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση], έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο».

Βαθιά ανήσυχες οι ΗΠΑ, καλούν σε συμβιβασμό

Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή (26/3) πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ, μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας επειδή ζήτησε να υπάρξει παύση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, και κάλεσε τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (...) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους Ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ