Δεν αλλάζει τα σχέδια της η Ρωσία για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
Ανανεώθηκε:
Η Ρωσία υπογράμμισε σήμερα πως δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της που προβλέπουν την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις των δυτικών χωρών.
«Εννοείται πως μια τέτοια αντίδραση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα σχέδια της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Πεσκόφ.
Το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως έχει τη συμφωνία του Μινσκ για να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια χώρα που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 1994 κυβερνάται από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, το στενότερο σύμμαχό του.
Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, οι προετοιμασίες γι' αυτή την ανάπτυξη πρόκειται να αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αυστηρές επικρίσεις από την πλευρά των Δυτικών, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Μινσκ με νέες κυρώσεις, αν πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε χθες, Κυριακή, την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.
Μολονότι η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να διεξαγάγει την επίθεσή της εναντίον του Κιέβου.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε το Σάββατο την απόφασή του επικαλούμενος τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά με εξασθενημένο ουράνιο, όπως ανέφερε πρόσφατα ένας βρετανός αξιωματούχος.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ζητεί η Λιθουανία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία
ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία μεταφέρει πυρηνικά στη Λευκορωσία
«Η Ρωσία κρατάει πυρηνικό όμηρο τη Λευκορωσία» - Καταγγελίες από Κίεβο και ΝΑΤΟ κατά Πούτιν
SPONSORED
Το επίσημο video game του Μουντιάλ 2026 θα κυκλοφορήσει δωρεάν από το Netflix
20:51
ΙΟΒΕ: Η καλή υγεία εξαρτάται από το υψηλό εισόδημα - Σοβαρές ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών
20:41
Προφυλακιστέος ο 86χρονος για τη δολοφονία του αδελφού του στα Τρίκαλα
20:32
ΚΚΕ: Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στο εξόφθαλμο παζάρι «νέων» και παλιών συστηματικών κομμάτων
20:23