ΚΟΣΜΟΣ

Σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία: Πως τα social media καλλιεργούν το έγκλημα

Σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία: Πως τα social media καλλιεργούν το έγκλημα

Το νέο δεν άφησε αδιάφορο κανέναν. Όταν η 24χρονη δασκάλα Alexandria Vera αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε σχέσεις με 13χρονο μαθητή της που την άφησε έγκυο, το σοκ ήταν πολύ μεγάλο για να περάσει απαρατήρητο. Ειδικά όταν σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Εκπαίδευσης του Τέξας (Texas Education Agency), οι σχέσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τους συναντώνται ολοένα και συχνότερα.

Με 162 υποθέσεις “απρεπών σχέσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και ανηλίκους μαθητών τους” μόνο για φέτος ενώ η σχολική χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί καν (επίσημη ημερομηνία λήξης του σχολικού έτους στις ΗΠΑ είναι η 31η Αυγούστου) οι αρχές στην πολιτεία του Τέξας είναι σίγουρες ότι θα μιλάνε με αριθμό ρεκόρ στα περιστατικά των απαγορευμένων σχέσεων.

Σύμφωνα με τη Lauren Callahan, εκπρόσωπο του ΤΕΑ, η μη επιτηρούμενη χρήση των κοινωνικών δικτύων τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές είναι ένας από τους παράγοντες που τις “καλλιεργούν”.

“Θα τολμούσαμε να πούμε ότι αποτελούν την αιτία” είπε η ίδια στην ιστοσελίδα Broadly.

Σε μια καμπάνια ενημέρωσης η ίδια μίλησε στο FoxNews λέγοντας ότι η αρχή του TEA βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους νομοθέτες της πολιτείας ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητοι κανόνες στην επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους.

"Θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα περιστατικά από την επόμενη σχολική χρόνια” λέει η Callahan. “Kαι εάν πρέπει να τους βγάλουμε έξω από την τάξη για πάντα, θα πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα” σχολίασε.

“Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας ή εφαρμογής για να μπορούμε να την παρακολουθούμε και να την ελέγχουμε” είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας του Ντάλας, Craig Miller.

“Η κατάχρηση των social media οδηγεί σε σεξουαλική κακοποίηση”

Όπως ανέφερε η Independent η σχέση της Vera και η εγκυμοσύνη της από τον έφηβο μαθητή της ξεκίνησε όταν, σύμφωνα με την 24χρονη εκπαιδευτικό, ο μαθητής του θερινού σχολείου επέμενε για το Instagram της.

Αν και η Vera αρχικά απέφυγε την όποια επαφή, η σχέση ξεκίνησε όταν η εκπαιδευτικός έστειλε μήνυμα στον μαθητή της στο Instagram όταν εκείνος απουσίαζε από το μάθημα της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο 13χρονος ζήτησε το τηλέφωνο της και έτσι άρχισαν να κάνουν σεξ. Καθημερινά.

alexandria vera

Η υπόθεση σόκαρε όταν αποκαλύφθηκε η εγκυμοσύνη της εκπαιδευτικού από τον 13χρονο με τους μαθητές του γυμνασίου Stovall να παρατηρούν αλλαγή στην συμπεριφορά των δύο. “Την χούφτωνε, το είδαν όλοι” είπε ένας έφηβος στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Σήμερα η Vera, μετά την έκτρωση της, αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου κατ' εξακολούθηση ενώ είναι πιθανό να απαγγελθούν κατηγορίες για μη υποβολή αναφοράς για παιδική κακοποίηση στους γονείς του μαθητή.

Η Callahan μοιάζει να είναι πολύ απασχολημένη στην πολιτεία όπου οι εκπαιδευτικοί αποπλανούν σεξουαλικά τους μαθητές τους. Ένα είδος εγκλήματος, μία κατάχρηση εξουσίας που σκοτεινιάζει τα εκπαιδευτικά χρονικά των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται

Η οσκαρική ταινία Spotlight υπενθύμισε τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας του παρελθόντος και φέτος, η εφημερίδα Boston Globe που μοιάζει αποφασισμένη να εκθέσει το έγκλημα, υπενθυμίζει ότι ανάλογες επιθέσεις διαπράττονταν, εδώ και δεκαετίες, σε πολλές δεκάδες ιδιωτικά σχολεία στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ.

Στο δημοσίευμα του προηγούμενου μήνα, η εφημερίδα αναφέρεται σε περιστατικά για τα οποία οι υπεύθυνοι είτε άργησαν να λάβουν μέτρα είτε αδιαφόρησαν παρά τις καταγγελίες και τις προσφυγές στη δικαιοσύνη περισσότερων από 200 φερόμενων ως θυμάτων.

globe page 1

Εξήντα επτά και πλέον ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο επίκεντρο των κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλική παρενόχληση από το 1991, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η Spotlight Team, η ομάδα των ερευνητών που αποκάλυψε τις υποθέσεις παιδεραστών ιερέων στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών παραγράφθηκε και δεν μπορούν πλέον να υπάρξουν προσφυγές παρά μόνο σε αστικά δικαστήρια, σημειώνει η εφημερίδα. Μία από τις υποθέσεις που αποκαλύπτει η δημοσιογραφική ομάδα, αναφέρεται σε εκπαιδευτικό που διέπραξε τα πρώτα του εγκλήματα το 1968 και εντούτοις συνέχισε να διδάσκει σε διάφορα σχολεία έως το 2003 παρενοχλώντας εφήβους.

Την ίδια χρονιά, στο σχολείο St. George's στο Μιντλτάουν του Ρόουντ Άιλαντ ένας προπονητής στο σχολείο κατηγορήθηκε από 11 μαθητές για σεξουαλική παρενόχληση.

Κατάχρηση εκπαιδευτικής εξουσίας

teacher sex charge

Η υπόθεση της 24χρονης από το Τέξας δεν είναι η μόνη που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των media. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, η 36χρονη Brianne Altice εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από την κατηγορία για σεξουαλικές σχέσεις που είχε με τρεις ανήλικους μαθητές της.

Η 36χρονη παντρεμένη και πρώην καθηγήτρια του Davis High School της Γιούτα, συναντούσε τους ανήλικους εραστές της εκτός σχολείου και έριξε τις ευθύνες των πράξεων της στους γονείς των εφήβων και το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον που μεγάλωναν.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της λέγοντας πως χάρη στη στενή σχέση που είχε αναπτύξει με ένα από τα θύματα, “βελτιώθηκε η απόδοση στο σχολείο”.

H Brianne Altice καταδικάστηκε από το δικαστήριο και θα εκτίσει ποινή έως και 30 χρόνων.

Brianne Altice files letter6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ