ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια φυλακή σε Ρώσο που έχασε και την επιμέλεια της κόρης του για αντιπολεμικό σκίτσο

Δύο χρόνια φυλακή σε Ρώσο που έχασε και την επιμέλεια της κόρης του για αντιπολεμικό σκίτσο
Το δικαστήριο έκρινε τον 54χρονο Μοσκαλιόφ ένοχο για δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων AP Photo/Natacha Pisarenko

Απίστευτη τροπή έλαβε η υπόθεση ενός πατέρα στη Ρωσία, ο οποίος, αφού πρώτα έχασε την επιμέλεια της κόρης του, μετά από καταγγελία του σχολείου για σκίτσο του παιδιού κατά του πολέμου, στη συνέχεια καταδικάστηκε και με δύο χρόνια φυλάκιση!

Ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, έχασε την επιμέλεια της 13χρονης κόρης του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από 13 μήνες με την έναρξη δηλαδή του πολέμου της Ρωσία στην Ουκρανία. Την Τρίτη (28/3), όμως, πήρε νέα τροπή, όταν δικαστήριο της πόλης Εφρέμοφ, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι ο Μοσκαλιόφ, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από την 1η Μαρτίου, έφυγε από τη χώρα.

«Η ετυμηγορία διαβάστηκε απόντος του κατηγορουμένου, επειδή έχει εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκε στη δίκη», είπε η εκπρόσωπος Τύπου που δικαστηρίου, Ελένα Μιχαϊλόφσκαγια.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε τον 54χρονο Μοσκαλιόφ ένοχο για δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, την ποινή που είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του δικαστηρίου, ο Μοσκαλιόφ διέφυγε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. Ο δικηγόρος του, ο Βλαντίμιρ Μπιλιένκο, είπε ότι τον είδε για τελευταία φορά την Δευτέρα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial κατήγγειλε την «καταστολή» σε βάρος του Μοσκαλιόφ και της κόρης του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «απόπειρα εκφοβισμού όλων εκείνων που αντιτάσσονται στον πόλεμο». «Θεωρούμε τον Μοσκαλιόφ πολιτικό κρατούμενο» πρόσθεσε η οργάνωση, την οποία διέλυσαν πέρυσι οι ρωσικές δικαστικές αρχές.

Τον κατήγγειλε το σχολείο του παιδιού του

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Μαρία, η 13χρονη κόρη του Μοσκαλιόφ, σε μια ζωγραφιά της, στο σχολείο, έβαλε πυραύλους να στοχεύουν μια γυναίκα και ένα παιδί που έφεραν την ουκρανική σημαία. Στο πλαίσιο της δίωξης εκείνων που διαφωνούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Κατά την έρευνα σε βάρος του πατέρα οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν αναρτήσεις του στο διαδίκτυο με τις οποίες επέκρινε τον πόλεμο. Για αυτό του ασκήθηκε δίωξη για «δυσφήμιση του στρατού». Η κόρη του οδηγήθηκε σε στέγη ανηλίκων και της απαγορεύτηκε κάθε επαφή μαζί του.

Το μέλλον της οικογένειας θα κριθεί σε μια άλλη δίκη, στις 6 Απριλίου, όπου ο Μοσκαλιόφ κινδυνεύει να στερηθεί οριστικά τα γονεϊκά δικαιώματά του. Ο δικηγόρος του είπε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ότι η Μαρία μπορεί να σταλεί σε ορφανοτροφείο μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε μια ένδειξη της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών -παρά τις πιέσεις των αρχών- με το οποίο ζητείται να επιστρέψει το παιδί στον πατέρα του. Ακόμη και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, εξέφρασε τη στήριξή του στη Μαρία και επέκρινε τις τοπικές αρχές.

Αρχικά, το τοπικό δικαστήριο είχε τιμωρήσει με πρόστιμο ύψους 32.000 ρουβλιών (400 ευρώ) τον Μοσκαλιόφ. Αξίζει να αναφερθεί πως ένα διαδικτυακό κείμενο συμπαράστασης στον πατέρα και την κόρη έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 65.000 υπογραφές μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ