ΚΟΣΜΟΣ

«Ακλόνητη» η συμμαχία ΗΠΑ και Ισραήλ, επιμένει ο Νετανιάχου μετά την κριτική Μπάιντεν

«Ακλόνητη» η συμμαχία ΗΠΑ και Ισραήλ, επιμένει ο Νετανιάχου μετά την κριτική Μπάιντεν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου AP/Abir Sultan

Παρά τις διαφωνίες που είχαν σχετικά διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση της ισραηλινής δικαιοσύνης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία που συγκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη 29/3, πως η συμμαχία των δύο χωρών εξακολουθεί και παραμένει ακλόνητη.

«Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν περιστασιακές διαφορές, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συμμαχία μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο και της ισχυρής, περήφανης και ανεξάρτητης δημοκρατίας που είναι το Ισραήλ, στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, είναι ακλόνητη. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», τόνισε ο Νετανιάχου στη σύνοδο κορυφής.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τον συμβιβασμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισής του στη δικαιοσύνη.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία ανεστάλη από τον Νετανιάχου, μέχρι νεωτέρας, υπό τις έντονες πιέσεις μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον Μπάιντεν «40 χρόνια φίλο».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που αντιμετωπίζει, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα μια ισχυρή, περήφανη, σταθερή και ζωντανή δημοκρατία, σύμβολο ελευθερίας και κοινής ευημερίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής».

Χθες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ελπίζει» η ισραηλινή κυβέρνηση να «εγκαταλείψει» τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, για την οποία διεξήχθησαν σήμερα διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία και νομίζω ότι έγινα σαφής», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο επίσκεψής του στη Βόρεια Καρολίνα.

Η πολιτική κρίση που βιώνει το εβραϊκό κράτος έχει και διεθνείς προεκτάσεις με πολλούς ηγέτες χωρών να εκφράζουν την ανησυχία τους. Ωστόσο η Ουάσινγκτον διατηρούσε χαμηλούς τόνους, παρά τη σαφή εναντίωση της αμερικανικής κυβέρνησης στο νομοσχέδιο. Μια εναντίωση όμως που δεν είχε διατυπωθεί σε τέτοιο τόνο και σε τέτοιο επίπεδο, όπως χθες με τον Μπάιντεν.

Αντιδρώντας χθες ο Νετανιάχου απάντησε αιχμηρά στον Αμερικανό πρόεδρο: «Το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη χώρα που λαμβάνει τις αποφάσεις της με τη θέληση του λαού της και όχι με βάση τις πιέσεις από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων φίλων της». Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σχολίασε τη χθεσινή δήλωση Μπάιντεν λέγοντας: «Δεν είμαστε άλλο ένα αστέρι στην αστερόεσσα (σ.σ. σημαία των ΗΠΑ)».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σήμερα στην τριήμερη «Σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία» που διοργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος που διεξάγεται κυρίως εξ αποστάσεως.

«Στο Ισραήλ, μέσα σε αυτή τη στέρεα δημοκρατία, υπάρχει μια πολύ έντονη δημόσια συζήτηση. Και η συζήτηση αφορά το πώς να προστατεύσουμε μια καλή δημοκρατία», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Αναγνώρισε ότι οι επικριτές της μεταρρύθμισης έχουν «βάσιμα» επιχειρήματα ότι δεν επιθυμούν μια μεταρρύθμιση που θα συνεπαγόταν «αλλαγή και περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών».

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κινούμε το εκκρεμές μιας παντοδύναμης δικαστικής εξουσίας - η οποία διαφέρει από μια ανεξάρτητη δικαστική εξουσία», είπε, διερωτώμενος «πώς θα διασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και θα εξισορροπηθεί η ανάγκη ενίσχυσης της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και ταυτόχρονα, εκείνη της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Παρά τις εντάσεις που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις, ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει μια οξεία δημόσια αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σαφής ότι τάσσεται ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και 40 χρόνια, αλλά ενδεικτικό της απόστασης που κρατά ο Μπάιντεν από τον Νετανιάχου είναι ότι δεν τον έχει προσκαλέσει ακόμη στον Λευκό Οίκο από τότε που ξεκίνησε την έκτη θητεία του ως πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με μέλη του επιτελείου του προέδρου, ο Μπάιντεν, ήταν ευθύς απέναντι στον Νετανιάχου σε κατ' ιδίαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ δημόσια, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατυμπανίζει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, τον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Εντούτοις, το πιο ανησυχητικό για τον Λευκό Οίκο είναι το νομοσχέδιο της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ