ΚΟΣΜΟΣ

«Πόρτα» σε ατίθασους τουρίστες στο Άμστερνταμ - Αντιδρούν οι ιερόδουλες

«Πόρτα» σε ατίθασους τουρίστες στο Άμστερνταμ - Αντιδρούν οι ιερόδουλες
Νυχτερινή διασκέδαση στο Άμστερνταμ AP Photo

Να μείνουν μακριά από το Άμστερνταμαν σκοπεύουν να το επισκεφθούν για να «ξεσαλώσουν», πίνοντας αλκοόλ και καταναλώνοντας ναρκωτικές ουσίες, ζητούν οι Αρχές της πόλης από τους νεαρούς Βρετανούς.

Η πρωτεύουσας της Ολλανδίας ξεκίνησε νέα καμπάνια για την αντιμετώπιση του ανεπιθύμητου τουρισμού και απευθύνεται σε «ατίθασους» επισκέπτες ηλικίας 18 έως 35 ετών. Ήδη από τον περασμένο μήνα βρίσκονται σε ισχύ απαγορεύσεις της χρήσης μαριχουάνας στο δρόμο και στη χρήση αλκοόλ στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν διαμαρτυρίες από τις Ιερόδουλες που εργάζονται στην περιοχή.

Στην καμπάνια κατά της χρήσης αλκοόλ που ξεκίνησε το Άμστερνταμ περιέχονται ενημερωτικά βίντεο που προειδοποιούν για τις συνέπειες.

Για παράδειγμα:

Εάν οι Βρετανοί τουρίστες αναζητήσουν στο διαδίκτυο όρους όπως «stag (σ.σ. μπάτσελορ) party Amsterdam», «φθηνό ξενοδοχείο Amsterdam» ή «pub crawl (σ.σ. Η λεγόμενη «μπαρότσαρκα») Amsterdam», θα εμφανιστεί μια διαφήμιση με βίντεο που θα τους προειδοποιεί για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της λήψης ναρκωτικών ή της πρόκλησης προβλημάτων μέσω αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Ένα βίντεο δείχνει έναν μεθυσμένο νεαρό άνδρα να συλλαμβάνεται. Το συνοδευτικό κείμενο λέει: «Ερχόμενος στο Άμστερνταμ για μια βρώμικη νύχτα + μεθυσμένος = 140 ευρώ πρόστιμο + ποινικό μητρώο = λιγότερες προοπτικές» και προσθέτει: «Έρχεστε λοιπόν στο Άμστερνταμ για μια βρώμικη νύχτα; Μείνετε μακριά».

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένα αναίσθητο άτομο να μεταφέρεται εσπευσμένα στο Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του να μεταφέρεται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, με κείμενο που γράφει: «Έρχεστε στο Άμστερνταμ για να πάρετε ναρκωτικά + χάνετε τον έλεγχο = ταξίδι στο νοσοκομείο + μόνιμη βλάβη στην υγεία = ανήσυχη οικογένεια» και συνεχίζει: «Έρχεστε λοιπόν για να πάρετε ναρκωτικά στο Άμστερνταμ; Μείνετε μακριά».

«Οι επισκέπτες θα παραμείνουν ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι εάν συμπεριφέρονται άσχημα και προκαλούν ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση, εμείς ως πόλη θα πούμε: μάλλον όχι, μείνε μακριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Σοφγιάν Μπαρκί.

«Το Άμστερνταμ λαμβάνει ήδη πολλά μέτρα κατά του ενοχλητικού τουρισμού και λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα από άλλες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη. Αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα (τα επόμενα χρόνια) αν θέλουμε να δώσουμε στον τουρισμό τη θέση που του αξίζει στην πόλη μας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι για να διατηρήσουν την πόλη βιώσιμη πρέπει να επιλέξουν «περιορισμό αντί για ανεύθυνη ανάπτυξη».

Οι τουρίστες από χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι επόμενοι

Η εκστρατεία «Stay Away» μπορεί να επεκταθεί αργότερα μέσα στο έτος για να συμπεριλάβει επισκέπτες από την Ολλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν τη πρόθεση να προκαλέσουν αναταραχές, σύμφωνα με την τοπική αρχή.

Το Άμστερνταμ θα ξεκινήσει επίσης μια καμπάνια «How to Amsterdam» αυτόν τον μήνα, που θα απευθύνεται σε επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στην πόλη. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των πινακίδων στους δρόμους, οι τουρίστες θα προειδοποιούνται για τη μέθη, την πρόκληση υπερβολικού θορύβου, την αγορά ναρκωτικών από πλανόδιους εμπόρους και την απαγόρευση της ούρησης στους δημόσιους χώρους.

Το δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με διοργανωτές εργένικων πάρτι για να επεξεργαστεί τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μειώσουν τον ενοχλητικό τουρισμό στο κέντρο της πόλης και αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός τουριστικού φόρου.

Αντιδρούν οι Ιερόδουλες

Τον περασμένο μήνα, το Άμστερνταμ ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης μαριχουάνας στο δρόμο και αρκετούς περιορισμούς στη χρήση αλκοόλ στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια, που συγκεντρώνει περίπου το 10% έως 15% της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης. Στα σχέδια αυτά αντιδρούν οι ιερόδουλες που ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε διαμαρτυρίες.

Συγκεκριμένα, οι Ιερόδουλες, λένε ότι θα κατέβουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για την απόφαση των Αρχών να κλείνουν νωρίτερα οι οίκοι ανοχής και για τα σχέδια του δήμου να τους μεταφέρει από την περιοχή με τα κόκκινα φανάρια της ολλανδικής μεγαλούπολης σε μεγάλα «ερωτικά κέντρα» στα περίχωρα.

Τη διαφωνία τους για τα μέτρα του δήμου έχουν εκφράσει ακόμα, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταστηματάρχες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ