ΚΟΣΜΟΣ

Στα 3,5 εκατ. δολάρια η μεταφορά των «ιπποπόταμων κοκαΐνης» του Εσκομπάρ

Στα 3,5 εκατ. δολάρια η μεταφορά των «ιπποπόταμων κοκαΐνης» του Εσκομπάρ
Ιπποπόταμοι επιπλέουν στη λίμνη στο πάρκο Hacienda Napoles, το πρώην ράντσο του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ AP Photo/Fernando Vergara

Περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να στοιχίσει η «μετατόπιση» των 70 «ιπποπόταμων κοκαΐνης», που προέρχονται από το ιδιωτικό θηριοτροφείο του «βασιλιά της κοκαΐνης» Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (29/3) από τις αρμόδιες αρχές.

Το κόστος της μετατόπισης, θα αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας που υπέγραψε η τοπική κυβέρνηση της Αντιοκίας με διάφορα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Κολομβιανό Γεωργικό Ινστιτούτο, η Κολομβιανή Πολεμική Αεροπορία και το καταφύγιο Ostok στο Μεξικό, όπου θα μεταφερθούν 10 ιπποπόταμοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με το CNNi.

Οι υπόλοιποι 60 ιπποπόταμοι θα στεγαστούν σε καταφύγιο στην Ινδία, καθώς, το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στον τόπο από τον οποίο κατάγονται, την Αφρική, θα διατάρασε το οικοσύστημα της περιοχής.

Με βάση τη συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ των ανωτέρω φορέων, θα διατεθούν πόροι για την κατασκευή κιβωτίων και την κάλυψη των εξόδων της αεροπορικής μεταφοράς των ιπποπόταμων, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί, παρά τις προσπάθειες των αρχών να τον ελέγξουν με στειρώσεις και «ενέσεις» αντισυλληπτικών βελών.

Σήμερα υπάρχουν μεταξύ 130 και 160 ιπποπόταμοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, και έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα από το πρώην ράντσο του Εσκομπάρ στο Hacienda Napoles, όπου ξεκίνησαν ως πληθυσμός ενός μόνο αρσενικού και τριών θηλυκών.

Οι αρχικοί ιπποπόταμοι αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής εξωτικών ζώων που ο Εσκομπάρ είχε συγκεντρώσει τη δεκαετία του 1980 στο ράντσο του, περίπου 250 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν. Μετά το θάνατό του το 1993, οι αρχές μετεγκατέστησαν τα περισσότερα από τα άλλα ζώα του ράντσου, αλλά όχι τους ιπποπόταμους, επειδή η μεταφορά τους ήταν πολύ δύσκολη.

Ωστόσο, έκτοτε, άρχισαν να αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς και να επεκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Μαγκνταλένα, και τώρα αποτελούν περιβαλλοντική πρόκληση και ανησυχούν τους γύρω κατοίκους, λένε οι αρχές.

«Προσπαθούμε να σώσουμε τις ζωές των ιπποπόταμων, αλλά και να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων στην περιοχή Μαγκνταλένα Μίντια», δήλωσε ο Άνιμπαλ Γκαβίρια, κυβερνήτης του τμήματος Αντιόκια, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Οι ιπποπόταμοι, που κηρύχθηκαν πρόσφατα ως χωροκατακτητικό είδος στην Κολομβία, αποτελούν απειλή για τη γεωργική παραγωγή αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων, ενώ οι επιπτώσεις των αποβλήτων των ιπποπόταμων, δημιουργούν προβλήματα και στα επίπεδα οξυγόνου σε υδάτινους πόρους, και ως εκ τούτου μπορεί να μειώσουν την ποιότητα του νερού και να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους ψαριών.

Να σημειωθεί ότι, για να πραγματοποιηθεί η «μετατόπισή» των ιπποπόταμων χρειάζεται προηγουμένως να εκδοθούν συγκεκριμένα έγγραφα, ενώ, δε, η διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2023, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

CNN, Mia Alberti, Issy Ronald: Relocating 70 of Pablo Escobar’s ‘cocaine hippos’ to cost around $3.5 million

ΔΗΜΟΦΙΛΗ