ΚΟΣΜΟΣ

Vulkan: Η αόρατη ρωσική πολεμική μηχανή

Vulkan: Η αόρατη ρωσική πολεμική μηχανή
AP Photo/ Noah Berger

Περισσότερες από 5.000 σελίδες με κώδικα και άκρως απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στην αόρατη πολεμική μηχανή των Ρώσων διέρρευσε σε ομάδα δυτικών μέσων, στέλεχος της εταιρείας Vulkan.

Η συγκεκριμένη διαρροή έγινε σε Γερμανό δημοσιογράφο και το στέλεχος της Vulkan που διέρρευσε τα άκρως απόρρητα έγγραφα ισχυρίστηκε πως το κάνει ως αντίδραση – απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη διαρροή στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν τόσο η WallStreet Journal όσο και η Γαλλική Le Monde φαίνεται πως περιλαμβάνει πολύ βασικά κομμάτια κώδικα, με τον οποίο η Ρωσία έχει στήσει και έχει υλοποιήσει εκατοντάδες ηλεκτρονικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πέρα από αυτό φαίνεται πως περιλαμβάνει και ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του «σκελετού» με τον οποίο οι Ρώσοι hackers επηρεάζουν και σε μεγάλο βαθμό ελέγχουν κέντρα παραπληροφόρησης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τι περιλαμβάνουν τα έγγραφα;

Στις 5.000 σελίδες της διαρροής περιλαμβάνονται στοιχεία από το 2016 μέχρι και το 2021 και ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν εγχειρίδια, τεχνικές ροδιαγραφές και λεπτομέρειες για λογισμικό, το οποίο η εταιρεία ετοιμάζει για τον ρωσικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται εσωτερικά mails, οικονομικά δεδομένα ακόμη και συμβόλαια με τους μεγάλους κρατικούς πελάτες της εταιρείας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον
για τους δυτικούς αναλυτές έχουν, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, τα στοιχεία που
δίνουν σαφέστατες οδηγίες για την δημιουργία ψεύτικων σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και λογισμικού το οποίο μπορεί να εντοπίσει και να αποθηκεύσει κακόβουλο λογισμικό σε συστήματα υπολογιστών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα συγκεκριμένα λογισμικά είναι εξόχως προηγμένα, πολύ δύσκολα ανιχνεύονται και παραμένουν σε «ύπνωση» μέχρι να ενεργοποιηθούν από ένα συγκεκριμένο κέντρο ή χρήστη.

Ποια είναι η εταιρεία Vulkan;

Η Vulkan είναι μία καθ΄ όλα νόμιμη εταιρεία στην Ρωσία, η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο πελατών στους οποίους, όπως αναφέρει και στον ιστότοπό της, προσφέρει υπηρεσίες «ασφάλειας πληροφοριών».

Με moto «Κάνε τον κόσμο καλύτερο» η Vulkan, μοιάζει περισσότερο με την ρωσική εκδοχή της Silicon Valley και αποτελείται από αρκετά τμήματα με διαφορετικό προσανατολισμό και στόχευση το καθένα. Ανάμεσα στους πελάτες της Vulkan είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, αλλά και η Aeroflot.

Η Vulkan φαίνεται πως είναι η βάση επάνω στην οποία οικοδομείται τα τελευταία 10
χρόνια ολόκληρη η αόρατη πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Με την Vulkan φαίνεται πως έχουν πολύ στενές σχέσεις οι κορυφαίοι hackers της Ρωσίας και υπάρχει μεγάλη
πιθανότητα στα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει να υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν την εταιρική οντότητα της Vulkan με την ομάδα Sandworm που έχει στα «παράσημά» της την κατασκευή και την διοχέτευση στον πλανήτη του πιο σοβαρού ιού στα χρονικά του διαδικτύου, του NotPetya.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ