ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα από το Γερμανό Πρόεδρο κατά της δαιμονοποίησης των μουσουλμάνων

Μήνυμα από το Γερμανό Πρόεδρο κατά της δαιμονοποίησης των μουσουλμάνων
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη των θυμάτων του Ορλάντο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο REUTERS/Hannibal Hanschke

Μήνυμα ότι το μακελειό στο Ορλάντο δεν πρέπει να οδηγήσει σε δαιμονοποίηση των μουσουλμάνων έστειλε μ’ έναν συμβολικό τρόπο ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ: συμμετείχε σε δείπνο του Ραμαζανιού σε μια φτωχογειτονιά του Βερολίνο στην οποία διαβιούν πολλοί μουσουλμάνοι.

Πρώην Λουθηρανός πάστορας ο Γκάουκ, είπε ότι συναντήσεις αυτού του τύπου «είναι πολύ σημαντικές σε μια εποχή που η αμοιβαία δυσπιστία διογκώνεται» προειδοποιώντας ταυτοχρόνως κατά της πόλωσης και καλώντας τους Γερμανούς να επιδιώξουν να έχουν τακτικές επαφές με μουσουλμάνους στις γειτονιές τους.

Ο Γκάουκ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενσωμάτωση των μεταναστών φέρνουν καρπούς και ότι ολοένα και περισσότεροι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τη φονταμενταλιστική ερμηνεία του Κορανίου. «Η συγκατοίκηση είναι δυνατή» σημείωσε «ιδίως αν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να οδηγούνται από τον χρυσό κανόνα που είναι κοινός σε όλες τις μεγάλες θρησκείες και προστάζει απλά: να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να συμπεριφέρονται σε εσένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ