ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κάιρο ο Σύρος ΥΠΕΞ Φάισαλ Μεκντάντ, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία

Στο Κάιρο ο Σύρος ΥΠΕΞ Φάισαλ Μεκντάντ, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία
Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο AP/Nariman El-Mofty

Συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, κάνοντας αυτή τη συνάντηση την πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι αραβικές χώρες αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σάμεχ Σούκρι αγκάλιασε τον Φάισαλ Μεκντάντ όταν έφθασε στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του αφότου ξέσπασε η εξέγερση και η σύγκρουση στη Συρία το 2011.

Πολλές δυτικές και αραβικές χώρες «γυρνούσαν την πλάτη» στον πρόεδρο Άσαντ εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στον κατακερματισμό της χώρας.

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η επίσκεψη έχει σκοπό βήματα για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο μέσω αιγυπτιακής και σαουδαραβικής διαμεσολάβησης.

Ο εδρεύων στο Κάιρο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας το 2011 και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους απεσταλμένους τους από τη Δαμασκό.

Μερικές χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, εναντιώθηκαν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, επικαλούμενες την βαναυσότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διάρκεια της σύγκρουσης και την ανάγκη για ορατή πρόοδο προς μια πολιτική επίλυση στη Συρία.

Όμως σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν μια όλο και περισσότερο ανοικτή στάση προς τη Δαμασκό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δημοσιοποίησε εικόνες των δύο υπουργών σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση πριν από ευρύτερες συζητήσεις.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι συνομιλίες έχουν σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε τη Συρία και την Τουρκία τον Φεβρουάριο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις δύο χώρες.

Αίγυπτος και Συρία δεσμεύονται για στενότερες σχέσεις

«Οι υπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορα επίπεδα στη διάρκεια της επερχόμενης φάσης», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της σε μια «συνολική πολιτική διευθέτηση στη συριακή κρίση το ταχύτερο δυνατό».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δημοσιοποίησε εικόνες με τον Σούκρι να υποδέχεται θερμά τον Μεκντάντ στο υπουργείο Εξωτερικών στις όχθες του Νείλου, καθώς και σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες που οδήγησαν σε ευρύτερη συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ