ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος από τη σφαγή στη Μπούτσα: Η Ουκρανία «θα συνεχίσει τη μάχη για την ανεξαρτησία»

Ένας χρόνος από τη σφαγή στη Μπούτσα: Η Ουκρανία «θα συνεχίσει τη μάχη για την ανεξαρτησία»
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα, έξω από το Κίεβο (AP Photo/Emilio Morenatti, File)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα, έξω από το Κίεβο, τα πτώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την ουκρανική αντίσταση απέναντι «στη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας».

«Ουκρανικέ λαέ! Σταματήσατε τη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας. Σταματήσατε μια δύναμη που περιφρονεί και θέλει να καταστρέψει ό,τι έχει σημασία για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Θα απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας. Θα ξαναϋψώσουμε την ουκρανική σημαία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά μας», είπε, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει τουλάχιστον το 18% του ουκρανικού εδάφους.

«Συνεχίζουμε τη μάχη για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Στις 2 Απριλίου 2022, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν στην Μπούτσα τα πτώματα 20 αμάχων, εκ των οποίων ένας είχε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, καθώς και καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα σπίτια. Οι σκηνές αυτές σόκαραν ολόκληρο τον κόσμο, με το Κίεβο και τη Δύση να αποκηρύττουν κατ’ επανάληψη τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων και τα εγκλήματα πολέμου. Έκτοτε, η Μπούτσα έγινε σύμβολο των «ωμοτήτων» που αποδίδονται στα στρατεύματα της Μόσχας κατά την κατοχή τους στην περιοχή. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε εμπλοκή και κάνει λόγο για σκηνοθετημένα εγκλήματα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

«Πριν από ένα χρόνο, η περιοχή του Κιέβου επιβίωσε χάρη στον λαό μας…Τον μεγαλύτερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε αυτούς που βοήθησαν να νικήσουμε τον εχθρό», ανέφερε σήμερα στο Twitter η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δόξα στις ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Πάνω από 1.400 άμαχοι νεκροί

Η Ουκρανία εκτιμά σε «πάνω από 1.400» τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στην περιοχή της Μπούτσα κατά τη ρωσική κατοχή, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά. Από τους νεκρούς αυτούς, οι 637 σκοτώθηκαν μέσα στην ίδια την πόλη.

Για τον διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι, η αναγκαστική υποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή του Κιέβου πριν από έναν χρόνο, ενώ βρίσκονταν κοντά στην πρωτεύουσα, ήταν «μια στρατηγική νίκη» στη «βάση νέων επιτυχημένων επιχειρήσεων».

Κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη της σφαγής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καταγγείλει «εγκλήματα πολέμου» τα οποία «θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία».

Έκτοτε σχεδόν το σύνολο των ξένων ηγετών που επισκέφθηκε την Ουκρανία έκανε μια παράκαμψη προκειμένου να μεταβεί στην Μπούτσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ