ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας χρόνος από την απελευθέρωση της Μπούτσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας χρόνος από την απελευθέρωση της Μπούτσα
Ο Ζελένσκι σε επίσκεψή του στη Μπούτσα, ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή της από τον ρωσικό στρατό Ukrainian Presidential Press Office via AP

Στις 31 Μαρτίου του 2022 η Μπούτσα, η μικρή κωμόπολη έξω από το Κίεβο, επέστρεφε μετά από 33 ημέρες ρωσικής κατοχής και ακροτήτων στα χέρια των Ουκρανικών δυνάμεων. Μαζί με την πόλη των 36.000 κατοίκων οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την ίδια ημέρα και το Ιρπίν στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. 

Όσοι βρέθηκαν μαζί με τις ουκρανικές δυνάμεις σε Μπούτσα και Ιρπίν στιγμές μετά την οριστική αποχώρηση των Ρώσων μιλούν για σφαγές και ολοκληρωτική καταστροφή.

Για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δύο κωμοπόλεις αποτελούν τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες ανθρώπους – αμάχους κυρίως οι οποίοι υπέφεραν τα χειρότερα βασανιστήρια στα χέρια των Ρώσων κατακτητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουκρανικής Κυβέρνησης περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα μέσα σε διάστημα ενός μήνα, 37 από αυτούς μικρά παιδιά.

Περισσότεροι από 175 άνθρωποι βρέθηκαν πρόχειρα θαμμένοι σε μαζικούς τάφους στην περιοχή. Μέσα σε έναν χρόνο από την απελευθέρωση της περιοχής οι ουκρανικές αρχές σε συνεργασία με δυτικούς εμπειρογνώμονες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για περισσότερα από 9.000 εγκλήματα πολέμου που αφορούν σε Ρώσους στρατιώτες και τους αξιωματικούς τους.

Σε ομιλία του σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική και μνήμης» και υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν ξεχάσει ποτέ τα όσα οι Ρώσοι διέπραξαν κατά αμάχων στις συγκεκριμένες περιοχές λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Η Μπούτσα από την ημέρα που ανακτήθηκε από τους Ουκρανούς αποτελεί μία από τις «στάσεις» για κάθε ηγέτη που επισκέπτεται το Κίεβο προκειμένου να δει με τα μάτια του όσα άφησε πίσω η ρωσική εισβολή μία ανάσα από την Μητρόπολη της Ουκρανίας. Στην Μπούτσα έχει βρεθεί και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το Νοέμβριο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ