ΚΟΣΜΟΣ

Νομοσχέδιο με «καμπάνα» 100.000 ευρώ σε όσους χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις, σχεδιάζει η Μελόνι

Νομοσχέδιο με «καμπάνα» 100.000 ευρώ σε όσους χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις, σχεδιάζει η Μελόνι
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι AP/Geert Vanden Wijngaert

Νομοσχέδιο που θα τιμωρεί την χρήση των ξένων λέξεων σε επίσημα κείμενα, με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ, εξετάζει το κυβερνητικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Αναλυτικότερα το νέο αυτό νομοσχέδιο αν τεθεί σε εφαρμογή προβλέπει πως όσοι Ιταλοί χρησιμοποιούν αγγλικές και άλλες ξένες λέξεις σε επίσημη επικοινωνία είναι αντιμέτωποι με «καμπάνα» έως και 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, τη σχετική νομοθεσία εισήγαγε ο Φάμπιο Ραμπέλι, μέλος της Κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρότι όμως το σχέδιο περιλαμβάνει όλες τις ξένες γλώσσες, στοχεύει ιδιαίτερα στην στη χρήση αγγλικών λέξεων, η οποία σύμφωνα με αυτό «εξευτελίζει και ταπεινώνει» την ιταλική γλώσσα.

Μάλιστα στους λόγους για την εφαρμογή του σχεδίου προτίθεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, απαιτεί από οποιονδήποτε κατέχει αξίωμα στη δημόσια διοίκηση να έχει «γραπτή και προφορική γνώση και χρήση της ιταλικής γλώσσας», και απαγορεύει επίσης τη χρήση της αγγλικής γλώσσας στα επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των «ακρωνυμίων και των ονομάτων» των θέσεων εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

«Δεν πρόκειται απλώς για θέμα μόδας, καθώς οι μόδες περνούν, αλλά η αγγλομανία έχει επιπτώσεις στην κοινωνία στο σύνολό της», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Το πρώτο άρθρο της νομοθεσίας εγγυάται ότι ακόμη και στα γραφεία που συναλλάσσονται με αλλοδαπούς που δεν μιλούν ιταλικά, η ιταλική γλώσσα πρέπει να είναι η κύρια που χρησιμοποιείται.

Το άρθρο 2 θα καταστήσει τα ιταλικά «υποχρεωτικά για την προώθηση και τη χρήση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια», και η παράλειψη αυτή θα μπορούσε να επισύρει πρόστιμα μεταξύ 5.000 ευρώ και 100.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ