ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Φινλανδία: Ισοπαλία σοσιαλδημοκρατικών και κεντροδεξιάς δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές στη Φινλανδία: Ισοπαλία σοσιαλδημοκρατικών και κεντροδεξιάς δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Στιγμιότυπο από τη σημερινή ψηφοφορία στη Φινλανδία AP Photo

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν καταγράφει σχεδόν τα ίδια ποσοστά με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP), με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, με την ακροδεξιά να ακολουθεί, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Φινλανδία.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων που είχαν κατατεθεί εκ των προτέρων, που αντιπροσωπεύουν το 40,1% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό κόμμα Όρπο συγκεντρώνει 20,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν 20,7%, ενώ το ακροδεξιό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Φινλανδών 18,6%.

Η Μάριν, 37 ετών, είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τα τέλη του 2019, επικεφαλής κεντροαριστερού συνασπισμού πέντε κομμάτων. Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία —αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987— με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δίνουν αμφίρροπη μάχη, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να γράψει νέα σελίδα στην Ιστορία της με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

Η Μάριν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα όταν η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά το τελευταίο απαραίτητο πράσινο φως που έδωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή, καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ