ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η συνάντηση της προέδρου Ταϊβάν με τον Κέβιν Μακάρθι θα βλάψει τη σχέση μας με ΗΠΑ

Κίνα: Η συνάντηση της προέδρου Ταϊβάν με τον Κέβιν Μακάρθι θα βλάψει τη σχέση μας με ΗΠΑ
O πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι AP/J. Scott Applewhite

Η συνάντηση που αναμένεται να έχουν αύριο Τετάρτη 5/4, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, «θα βλάψει ακόμα περισσότερο» τη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αναφέρει η Κίνα.

Η συνάντηση θα «προσβάλλει το κοινό αίσθημα» των 1,4 δισεκ. Κινέζων και θα έχει «επιπλοκές» για τις «σινοαμερικανικές σχέσεις», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του προξενείου της Κίνας στο Λος Άντζελες.

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, το Πεκίνο χαρακτηρίζει την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, που κατ’ αυτό εκκρεμεί να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν απαιτείται.

Η Ουάσιγκτον παραμένει η κυριότερη προστάτιδα δύναμη και ο βασικός προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρότι επισήμως από το 1979 οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Στο όνομα της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» που εφαρμόζει το Πεκίνο, καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και την Ταϊβάν, ενώ οι κινεζικές αρχές τονίζουν συχνά πως εναντιώνονται σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ξένων πολιτικών ή στρατιωτικών με την κυβέρνηση της νήσου.

Τον Αύγουστο του 2022, η Νάνσι Πελόσι, η δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισκέφθηκε μολαταύτα την Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, που αντέδρασε διεξάγοντας ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο.

«Ο Κέβιν Μακάρθι, περιφρονώντας τη μεγάλη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην αρχή της ενιαίας Κίνας, αγνοώντας τα διδάγματα που θα όφειλαν να έχουν αντληθεί, επιμένει ακόμη να θέλει να παίξει το χαρτί της Ταϊβάν» εναντίον της Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό προξενείο.

«Θα κάνει χωρίς αμφιβολία ξανά το ίδιο λάθος, που θα βλάψει ακόμα περισσότερο τη σινοαμερικανική σχέση. Αλλά αυτό το μόνο που θα κάνει είναι πως θα ενισχύσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού, που είναι ενωμένος στην αγανάκτησή του και στην υποστήριξή του στην επανένωση της χώρας μας», κατά την ίδια πηγή.

Η Τσάι Ινγκ-γουέν θα πετάξει σήμερα από το Μπελίζ, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην κεντρική Αμερική, στην Καλιφόρνια, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κέβιν Μακάρθι. Η Κίνα διεμήνυσε ότι θα «ανταποδώσει», ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, εάν πράγματι γίνει η συνάντηση αυτή.

Η συνάντηση «θα στείλει πολύ άσχημο μήνυμα υπέρ των αυτονομιστών που τάσσονται υπέρ της λεγόμενης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και «δεν θα συνεισφέρει τίποτα στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής», στηλίτευσε το κινεζικό προξενείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ