ΚΟΣΜΟΣ

Στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία στο περίμενε η Σουηδία

Στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία στο περίμενε η Σουηδία
Η σημαία της Φινλανδίας από σήμερα ανάμεσα στις υπόλοιπες 30 των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η 4η Απριλίου θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που το ΝΑΤΟ απέκτησε το 31ο μέλος του. Από σήμερα η Βορειοατλαντική συμμαχία έχει διπλασιάσει τα χερσαία σύνορα των μελών της με την Ρωσία και βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στην ισχυρότερη θέση στην ιστορία της απέναντι στην Μόσχα του Πούτιν.

Εκτός της Φινλανδίας όμως στον αρχικό φάκελο της ενταξιακής προοπτικής υπήρχε και η Σουηδία. Η υπόθεση της Σουηδίας δεν θα είναι ούτε απλή, ούτε σύντομη παρά τις πιέσεις από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ προς τα μέρη που «μπλοκάρουν» την διεύρυνση.

Ποιοι μπλοκάρουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Η Τουρκία είναι το βασικό εμπόδιο που η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας έχει να υπερκεράσει προκειμένου να ενταχθεί στην συμμαχία. Από την υποβολή του κοινού αιτήματος Σουηδίας - Φινλανδίας η Τουρκική πλευρά είχε θέσει ξεκάθαρους όρους προς την Κυβέρνηση της Σουηδίας προκειμένου να αρθεί το βέτο.

Μέσα σε αυτούς είναι και παραμένει η παράδοση συγκεκριμένων προσώπων τα οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες και που τα σουηδικά δικαστήρια απαγορεύουν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι σχέσεις Άγκυρας - Στοκχόλμης έγιναν ακόμη πιο «δύσκολες» καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις ακροδεξιών ομάδων, κυρίως, το τελευταίο διάστημα και το δημόσιο κάψιμο του κορανίου έφεραν νέα διπλωματική «φουρτούνα».

Οι αρχές της Σουηδίας αναφέρουν πως το κάψιμο του ιερού κειμένου των μουσουλμάνων στην χώρα δεν διώκεται καθώς «θωρακίζεται» από τους νόμους για την ελευθερία της έκφρασης. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προχωρήσει το Σουηδικό αίτημα. Εκτός της Τουρκίας πάντως «βέτο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει θέσει και η Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν χωρίς να θέτει κανέναν όρο αναφέρει πως για να αρθεί η αρνητική της εισήγηση για είσοδο στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να: «βελτιωθούν σημαντικά οι διμερείς σχέσεις». Βουδαπέστη και Στοκχόλμη τα τελευταία χρόνια δεν διάγουν τις καλύτερες των σχέσεων με την Σουηδική Κυβέρνηση να επικρίνει σε κάθε ευκαιρία τις μεθόδους Όρμπαν. Το γεγονός πως η Ουγγαρία δεν έχει θέσει κάποιον όρο προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο του βέτο είναι εξόχως «δύσκολη διπλωματική συνθήκη» εκτιμούν αναλυτές.

Υπάρχει χρονικό όριο για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν θα υπάρξει εκτιμούν αναλυτές εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Με την Κυβέρνηση Ερντογάν να βρίσκεται σε έναν δύσκολο από κάθε άποψη προεκλογικό αγώνα δεν θα υπάρξει χρόνος στο πρόγραμμα του Ερντογάν να συζητηθεί περαιτέρω η σουηδική υποψηφιότητα.

Στασιμότητα θα υπάρξει και από την Βουδαπέστη με τα Ουγγρικά μέσα να σημειώνουν πως ο Βίκτορ Όρμπαν δεν θα συζητήσει τίποτε με την Σουηδία όσο η στάση της Στοκχόλμης παραμένει επικριτική προς τον ίδιο και την Κυβέρνησή του. Εάν η Τουρκία μετά τις 14 Μαΐου έχει νέο Πρόεδρο υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα δεδομένα έστω και λίγο και να υπάρξει γρηγορότερη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μία πιθανή αλλαγή στάσης από την Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα «συμπαρασύρει» σε ένα «ΝΑΙ» και την Βουδαπέστη.

Πόσο ασφαλής είναι σήμερα η Σουηδία;

Η Σουηδία επίσημα αναφέρει πως από την κατάθεση της υποψηφιότητας για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που δημιουργήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επισήμως η Κυβέρνηση της χώρας τονίζει πως παρά το γεγονός πως η ένταξη στην συμμαχία είναι ο στόχος, έχει ήδη λάβει διαβεβαιώσεις στήριξης απέναντι στην ρωσική απειλή, από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ