ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Τραμπ «βλέπει» ως ευκαιρία τη σύλληψή του - Οι επόμενες κινήσεις του

Γιατί ο Τραμπ «βλέπει» ως ευκαιρία τη σύλληψή του - Οι επόμενες κινήσεις του
Ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το δικαστήριο AP Photo/Mary Altaffer

Η σημερινή μέρα θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως μία αρνητική πρωτιά, όχι τόσο για το πρόσωπο Τραμπ, όσο για τα πολιτικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο 45ος Πρόεδρος της χώρας έγινε το πρώτο και μοναδικό, μέχρι σήμερα, πολιτικό πρόσωπο που έχει συλληφθεί, με τη νομική έννοια του όρου, και στο οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από δικαστή.

Χειροπέδες, κελί και φωτογραφία από την σήμανση δεν υπήρξαν τελικώς με την διαδικασία να είναι σαφώς διαφορετική για έναν πρώην Πρόεδρο από ότι για έναν οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πολίτη, αλλά η σημειολογία για μία κοινωνία όπως η Αμερικανική, δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ποτέ στο παρελθόν στις ΗΠΑ ένας πρώην Πρόεδρος δεν αντιμετώπισε την συγκεκριμένη διαδικασία, έστω κι αν υποθέσουμε πως ο Νίξον έφτασε πολύ κοντά για την υπόθεση «Βαθύ λαρύγγι». Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει τον δρόμο που ξέρει καλά, αυτόν της αντεπίθεσης σε όσα οι αντίπαλοί του του καταλογίζουν.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι χωρίς αμφιβολία «maître» στο να αντιστρέφει το κλίμα και τους συσχετισμούς. Μπορεί να βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν άλλο τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην χώρα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως για τον ίδιο είναι ακόμη μία τεράστια πρόκληση και ευκαιρία να πλήξει με τα ίδια όπλα τους Δημοκρατικούς και το «σύστημα» που ο ίδιος ισχυρίζεται πως του επιτίθεται.

Η δημοσιότητα είναι το πεδίο που ο Τραμπ ελέγχει καλύτερα από το καθένα και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της φαρέτρας του προκειμένου να βγει ενισχυμένος ειδικά στα ποσοστά για το χρίσμα εντός των Ρεπουμπλικάνων, που θα του δώσουν εκ νέου την ευκαιρία να αναμετρηθεί σε Προεδρικές εκλογές αυτές του 2024.

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά δεν λένε ποτέ ψέματα

Η διαδικασία της προσαγωγής του Ντόναλντ Τραμπ και της τυπικής για 2 περίπου ώρες σύλληψής του εντός του δικαστηρίου στο Νότιο Μανχάταν φαντάζει εφιαλτική μόνο για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Reuters σε διαδικτυακό δείγμα μεγάλου εύρους δείχνει πως σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της χώρας χαίρει της αποδοχής του 48% όσων δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι. Στις αρχές Μαρτίου το ποσοστό αυτό ήταν 44%.

Πέρα από την αύξηση στα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ υπάρχει μεγάλη πτώση σε αυτά των ανταγωνιστών του. Ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σαντις από το 30% στις αρχές Μαρτίου σήμερα βρίσκεται μόλις στο 19% και η πτώση του σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές δεν θα σταματήσει εδώ. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε από τις 31 Μαρτίου μέχρι και τις 3 Απριλίου, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Η μακρά παγκόσμια λίστα

Μπορεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα να χύθηκε το «πρώτο αίμα» με την «σύλληψη» του πρώην Προέδρου της χώρας, αλλά στον πλανήτη είναι αρκετοί οι πρώην και νυν Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί που έχουν διωχθεί, καταδικαστεί ακόμη και εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ διώκεται εδώ και χρόνια για κατάχρηση και δωροδοκία. Ο Νετανιάχου που πρόσφατα ορκίστηκε για 6η θητεία στην Πρωθυπουργία του Ισραήλ είναι μάλιστα ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης της χώρας. Η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη με τον ίδιο να έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων με τον τρόπο που επιχειρεί να αλλάξει την ισορροπία των εξουσιών στην χώρα.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα, ο νυν Πρόεδρος της Βραζιλίας έχει όχι μόνο δικαστεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση, αλλά έχει εκτίσει και ποινή ενός έτους και έξι μηνών για κατηγορίες που τον ήθελαν να έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα και να έχει λάβει ως δωροδοκία 1,1 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος τότε δήλωσε αθώος και χαρακτήρισε την δίκη φάρσα και τελικώς αθωώθηκε λίγο πριν διεκδικήσει και τελικώς κερδίσει ακόμη μία θητεία στην Προεδρία της Βραζιλίας.

Η σημερινή αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ και παλαιότερα για δύο τετραετίες Πρόεδρος της χώρας, καταδικάστηκε πρόσφατα σε έξι χρόνια φυλάκισης για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας. Η πρώην Πρόεδρος δεν αναμένεται πάντως να οδηγηθεί στην φυλακή λόγω της ασυλίας που της προσφέρει η θέση της Αντιπροέδρου και έχει δικαίωμα να κάνει έφεση σε μία απόφαση που η ίδια χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη.

Δεκάδες είναι οι κατηγορίες που έχουν προσάψει στον επί σχεδόν 20 χρόνια πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπλερλουσκόνι. Ο ίδιος έχει οδηγηθεί αρκετές φορές σε δικαστική αίθουσα και δύο από αυτές έχει βρεθεί ένοχος. Την μία για φοροδιαφυγή και την άλλη για προσπάθεια δωροδοκίας αξιωματούχου κατά την διάρκεια της τελευταίας του θητείας. Σήμερα ο Σίλβιο Μπλερλουσκόνι με μία μόλις καταδίκη σε ένα έτος κοινωνικής εργασίας, έχει φέρει εκ νέου το κόμμα του στον κυβερνητικό συνασπισμό της ακροδεξιάς Πρωθυπουργού, Μελόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ