ΚΟΣΜΟΣ

Πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο τζιχαντιστής στη Γαλλία-Απειλούσε το Euro 2016

Πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο τζιχαντιστής στη Γαλλία-Απειλούσε το Euro 2016
twitter/ DAVID THOMPSON

Πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους είχε δηλώσει ο Λοροσί Αμπάλα, ο 25χρονος τζιχαντιστής, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας δολοφόνησε έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του στην περιοχή Ιβελίν κοντά στο Παρίσι ενώ απειλούσε να μετατρέψει το Euro 2016 σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

Ο δράστης μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον γάλλο αστυνομικό και στη συνέχεια κράτησε ομήρους τη γυναίκα και το γιο του θύματος στο σπίτι τους. Μάλιστα ανήρτησε στο Facebook το βίντεο από τη δολοφονία τους, καθώς και φωτογραφίες των θυμάτων τους.

Λίγο προτού πέσει από τα πυρά των αστυνομικών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της ομηρίας, "ο δολοφόνος δήλωσε ότι είναι ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ότι τηρεί το Ραμαζάνι και διευκρίνισε ότι πριν από τρεις εβδομάδες είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη των πιστών του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολινς.

Ο δράστης, ο Λαροσί Αμπάλα, γνώριζε ότι το θύμα του ήταν αστυνομικός και εξήγησε πως ανταποκρίθηκε σε μια έκκληση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους "ο οποίος ζητούσε να 'σκοτωθούν άπιστοι, στα σπίτια τους με την οικογένειά τους'", πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Η αστυνομία βρήκε στον τόπο του εγκλήματος μία λίστα με ονόματα πιθανών στόχων, στην οποία περιλαμβάνονταν ράπερ, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και άλλες δημόσιες προσωπικότητες, ανέφερε ο εισαγγελέας, χωρίς ωστόσο να δώσει τα ονόματα αυτά. Πρόσθεσε πως κατασχέθηκαν επίσης "τρία τηλέφωνα, τρία μαχαίρια και ιδιαίτερα ένα ματωμένο μαχαίρι που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι".

Ο Λαροσί Αμπάλα έστειλε στις 20:52 (τοπική ώρα, 21:52 ώρα Ελλάδας) ένα 12λεπτό βίντεο ανάληψης ευθύνης σε περίπου εκατό επαφές του, καθώς επίσης και δύο μηνύματα ανάληψης ευθύνης στο Twitter, σ' έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, είχε αναρτήσει επίσης φωτογραφίες από τα θύματα και το παιδί τους, λέγοντας: "δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω με αυτό". Το παιδί των δύο θυμάτων βρέθηκε από τους αστυνομικούς μετά τη διπλή δολοφονία "σε κατάσταση σοκ" και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Μολέν.

Το περιεχόμενο του βίντεο

Ο δημοσιογράφος της RFI Ντέιβιντ Τόμσον, ισχυρίζεται ότι είδε το βίντεο πριν αυτό αποσυρθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook "είδαν 98 άτομα πριν αποσυρθεί 11 ώρες μετά την ανάρτησή του".

"Πολύ ήρεμος και χαμογελαστός", ο Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος έχει φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, ανήρτησε μερικά λεπτά μετά τους φόνους ένα βίντεο απ' ευθείας στο Facebook "στο οποίο μοιάζει να διαβάζει ένα μήνυμα που είχε γραφτεί νωρίτερα", εξηγεί ο Ντέιβιντ Τόμσον, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο "Οι Γάλλοι τζιχαντιστές".

Στη σελίδα του λογαριασμού αυτού, τον οποίο είχε ανοίξει με το ψευδώνυμο Μοχάμεντ Άλι, "αρχίζει την εγγραφή του δηλώνοντας πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους) και μετά απευθύνεται στους μουσουλμάνους λέγοντάς τους πως ο τζιχάντ είναι υποχρεωτικός επειδή είναι αμυντικός", συνεχίζει ο Τόμσον.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο στο εσωτερικό του σπιτιού των θυμάτων του ενώ το παιδί τους βρίσκεται ακόμη εκεί. Ο Λαροσί Αμπάλα "λέει πως σκότωσε έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του". Μετά καλεί τον κόσμο "να επιτεθεί στους αστυνομικούς, στους δημοσιογράφους, στα δημόσια πρόσωπα, στους δεσμοφύλακες στις φυλακές και στους ράπερ", συνεχίζει ο δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας ότι ο Αμπάλα αναφέρει "μια δεκαριά δημόσια πρόσωπα".

"Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο", απειλεί ο Λαροσί Αμπάλα, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη στη Γαλλία του ποδοσφαιρικού αυτού πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια "ζητάει από τους 160 ακολούθους του και ιδιαίτερα από τις επαφές του στο Ισλαμικό Κράτος να εκδώσουν ανακοίνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεσή του, γεγονός που εξηγεί την ταχεία ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου Amaq", εξηγεί ο Ντέιβιντ Τόμσον, ο οποίος ήταν μεταξύ των ακολούθων του χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Ο Αμπάλα "ήταν στόχος ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από έναν δικαστικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας" το 2016 σ' ένα συριακό τζιχαντιστικό δίκτυο.

Ο 25χρονος είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί το 2013 σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Οι υποκλοπές επικοινωνιών του δράστη δεν είχαν επιτρέψει να εντοπισθεί ότι θα πραγματοποιούσε μια βίαιη ενέργεια, παραδέχθηκε εξάλλου.

"Υποκλοπές τηλεφωνημάτων και εντοπισμοί γεωγραφικής θέσης" που είχαν τεθεί σε εφαρμογή "σε πολλές τηλεφωνικές γραμμές δεν είχαν επιτρέψει μέχρι σήμερα να εντοπισθεί το παραμικρό στοιχείο" σχετικά με "την προετοιμασία και το πέρασμα σε μια βίαιη πράξη".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ