ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεν θα αναγνωρίζεται η πολυγαμία των μεταναστών

Γερμανία: Δεν θα αναγνωρίζεται η πολυγαμία των μεταναστών
REUTERS/Stefanie Loos

Σκληραίνει τη νομοθεσία της χώρας ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, απαγορεύοντας την πολυγαμία και τους γάμους με ανηλίκους, φαινόμενο που καταγράφεται κυρίως μεταξύ προσφύγων.

"Κανείς από αυτούς που έρχονται στη χώρα μας, δεν έχει το δικαίωμα να θέτει τις πολιτισμικές ρίζες ή την πίστη του πάνω από τον νόμο. Για αυτό το λόγο δεν θα αναγνωριστεί καμία πολυγαμική ένωση στη Γερμανία", δήλωσε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξη του στη Bild.

Κατά κύριο λόγο, η πολυγαμία απαγορεύεται στη Γερμανία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι Αρχές μπορεί να αναγνωρίζουν, υπό όρους, τους πολυγαμικούς γάμους που έχουν γίνει στο εξωτερικό: για παράδειγμα στην περίπτωση ενός δίγαμου άνδρα, όταν παρέχει κληρονομικά δικαιώματα και στις δύο γυναίκες.

"Ο καθένας θα πρέπει να υπακούει στο δίκαιο και στον νόμο, ανεξαρτήτως αν έχει μεγαλώσει στη Γερμανία ή αν είναι νεοφερμένος στη χώρα. Ο νόμος είναι ίδιος για όλους", επέμεινε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός, βάζοντας τέλος στις ασάφειες του νόμου και τα «παραθυράκια».

Στο στόχαστρο του Βερολίνου μπαίνουν επίσης οι γάμοι με ανήλικες νύφες, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε χώρες όπως το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη Unicef, στη χώρα αυτή οι γάμοι με ανήλικα κορίτσια συνιστούν το 40% του συνόλου. "Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τους εξαναγκαστικούς γάμους, ιδίως όταν αφορούν ανήλικους", αναφέρει ο Μάας.

Ο υπουργός φαίνεται να είναι κάθετος στη θέση του, ότι οι γάμοι παιδιών δεν είναι ανεκτοί στη Γερμανία και πλέον δεν θα αναγνωρίζονται ως νόμιμοι στη χώρα.

Σύμφωνα με την Bild, έχουν καταγραφεί στη Βαυαρία 161 περιπτώσεις όπου η νύφη ήταν κάτω των 16 ετών και 550 περιπτώσεις που ήταν 16-18 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ