ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή το μεγαλύτερο κύκλωμα 21 παιδοβιαστών στην Ιστορία της Βρετανίας

Στη φυλακή το μεγαλύτερο κύκλωμα 21 παιδοβιαστών στην Ιστορία της Βρετανίας
Royal Court of Justice AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδεραστών που δρούσαν επί σειρά ετών στη Βρετανία κακοποιώντας σεξουαλικά επτά ανήλικα παιδιά έως 12 ετών σε διάστημα σχεδόν μίας δεκαετίας, ήρθε στο «φως», μετά την ολοκλήρωση τριών δικών με συνολικά 21 κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, πρόκειται για μία από τις πιο «σκληρές» υποθέσεις βιαστών και κακοποιητών παιδιών που φτάνουν στα δικαστήρια της χώρας. Ήταν αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας από την αστυνομία των Δυτικών Μίντλαντς.


Όπως αποκαλύπτει το BBC, το κύκλωμα δρούσε κατά κύριο λόγο στην πόλη Γούλβερχαμπτον, κοντά στο Μπέρμιγχμαμ. Για πρώτη φορά κινήθηκαν υποψίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού στη συγκεκριμένη πόλη πριν από 6 χρόνια, όταν ένα από τα θύματα διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. Γιατροί και νοσηλευτές που αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί στο παιδί ενεργοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες και κάλεσαν την αστυνομία.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος και μεθοδική συλλογή μαρτυριών που επετεύχθη χάρη στη συμβολή των υπηρεσιών πρόνοιας της περιοχής που ανέλαβαν να αποκτήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να αποκαλύψουν τι είχαν περάσει.

Σύμφωνα με την επικεφαλής αξιωματικό των ερευνών, που κατέθεσε και στις τρεις δίκες, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν «είναι σοκαριστικά και μαρτυρούν την πιο σκληρή κακοποίηση που έχω συναντήσει στην καριέρα μου».

Οι Αρχές κράτησαν την υπόθεση μυστική επί ένα χρόνο

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση έφτασε στη δημοσιότητα μόλις σήμερα Πέμπτη (6/4), μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης κατά σειρά δίκης. Η πρώτη υπόθεση είχε πάει στο ακροατήριο πριν από έναν χρόνο, αλλά το δικαστήριο είχε επιβάλει απόλυτη μυστικότητα εξαιτίας της πολυπρόσωπης δίκης και της ηλικίας των θυμάτων, ορισμένα από τα οποία παραμένουν ανήλικοι, αλλά και του γεγονότος ότι οι υποθέσεις ήταν αλληλένδετες με κοινά αποδεικτικά στοιχεία και έπρεπε να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνταν το απόρρητο.

Οι ποινές που έχουν επιβληθεί στους καταδικασθέντες κυμαίνονται από 28 μήνες φυλάκιση έως ισόβια κάθειρξη. Μεταξύ των ανθρώπων που ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία ως δράστες βιασμών παιδιών είναι οκτώ γυναίκες ενώ οι ηλικίες όλων των κατηγορουμένων ξεκινούν από τα 23 έτη και φθάνουν ως τα 72.

«Τα θύματα αντιμετωπίζουν με στωικότητα την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν υπάρχουν συναισθήματα χαράς από αυτή την εμπειρία. Δεν υπάρχουν νικητές και κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ότι είναι χαρούμενος», δήλωσε στο BBC η Βρετανίδα αξιωματικός της αστυνομίας Τζόαν Φλόιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ