ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικά χτυπήματα στο Τελ Αβίβ - Ισραηλινό σφυροκόπημα σε Γάζα και Λίβανο

Τρομοκρατικά χτυπήματα στο Τελ Αβίβ - Ισραηλινό σφυροκόπημα σε Γάζα και Λίβανο
Ο τρομοκράτης οδηγούσε σε πολυσύχναστο δρόμο όταν έπεσε πάνω σε περαστικούς AP Photo/Ariel Schalit

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προχωρά σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο. 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (7/4) όμως, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισαν οι αρχές του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ. Θύμα είναι ένας άνδρας περίπου 30 ετών που ήταν τουρίστας από την Ιταλία.

Ο δράστης σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, αλλά και πολιτών, σύμφωνα με τη Haaretz. Ο τρομοκράτης, αναφέρει η Jerusalem Post, οδηγούσε στον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο όταν έπεσε πάνω στους περαστικούς σκοτώνοντας τον άνδρα.

Τραυματίστηκαν άλλοι πέντε περαστικοί, ένας άνδρας 74 ετών, ένας 39 ετών και μια κοπέλα 17 ετών πιο σοβαρά ενώ ένας άνδρας 50 ετών και μια γυναίκα 70 ετών έχουν ελαφριά τραύματα.

Το αυτοκίνητο του δράστη ανατράπηκε την ώρα που προσπαθούσαν να τον εξουδετερώσουν. Ο νεκρός και οι τραυματίες είναι όλοι τουρίστες.

Ένοπλη επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας

Την ίδια ώρα, ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο του Τελ Αβίβμε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» σύμφωνα με την υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ, το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ.

Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Στον δρόμο αστυνομία και στρατός

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έφεδρους συνοριοφύλακες και θα δώσει εντολή στον στρατό να κινητοποιήσει περισσότερες δυνάμεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά την επίθεση που σημειώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου «έδωσε εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να κινητοποιήσει όλες τις εφεδρικές δυνάμεις της αστυνομίας συνόρων και στον στρατό να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο Τελ Αβίβ, ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένα όχημα έπεσε πάνω τους και τους παρέσυρε, στην οδό Κάουφμαν, τη μεγάλη παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Οι τρεις από τους τραυματίες φέρουν μόνο ελαφρά τραύματα. Μεταξύ αυτών είναι και μια 17χρονη. «Όλα τα θύματα είναι τουρίστες» ανέφερε η υπηρεσία ασθενοφόρων Μάγκεν Νταβίντ Αντόμ (MDA), χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι επιδρομές σε Λίβανο και Γάζα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στο έδαφός του από τον Λίβανο, μεσούσης της πρωτοφανούς κλιμάκωσης στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου από το 2006.

Σε σύντομη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι στρατιώτες του «εντόπισαν και κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο που εισήλθε από το έδαφος του Λιβάνου στο έδαφος του Ισραήλ κοντά στην τοποθεσία Ζάριτ».

Ο στρατός «θα συνεχίσει να εμποδίζει οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της ισραηλινής κυριαρχίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε σήμερα πριν ξημερώσει τρεις «υποδομές» του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στην περιοχή Ρασιντίγια, απαντώντας στις 30 και πλέον ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη από τον Λίβανο προς το Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και προκληθούν υλικές ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, για τις οποίες δεν έγινε ανάληψη ευθύνης, ήταν «παλαιστινιακές» και πιθανόν της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ ή άλλης ένοπλης οργάνωσης.

Ο στρατός στόχευσε επίσης υποδομές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας όπου το ισλαμιστικό κίνημα κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, με φόντο την αναζωπύρωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ μέσα στην περίοδο των θρησκευτικών γιορτών, εβραϊκών, χριστιανικών και μουσουλμανικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ