ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση περικύκλωσης της Ταϊβάν από την Κίνα

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση περικύκλωσης της Ταϊβάν από την Κίνα
AP

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε πολεμικό πλοίο και 20 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας επιπλέον γύρω από το νησί, κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοίνωσε το Πεκίνο στο Στενό της Ταϊβάν.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένταση στο Στενό της Ταϊβάν, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί γύρω από την Ταϊβάν ανέρχονται σε 9 και τα μαχητικά αεροσκάφη σε 71.

Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας σττην Ταϊβάν

Η Κίνα σε σχετική ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει, έκανε λόγο για «περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» και ασκήσεις γύρω από τον Πορθμό της Ταϊβάν, καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού «όπως έχει προγραμματιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόεδρος, Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη (5/4) στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, με το Πεκίνο να θεωρεί πρόκληση την κίνηση αυτή, καθώς αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως κινεζική επαρχία, που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Η Κίνα είχε προβεί στη διενέργεια πολυήμερων στρατιωτικών γυμνασίων τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι (της προκατόχου του Μακάρθι) στην Ταϊβάν.

«Αυταρχικό επεκτατισμό» καταγγέλει η πρόεδρος της Ταϊβάν

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε πως η Ταπέι αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την πλευρά της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (...) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Συμπλήρωσε δε, ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ, που επισκέπτεται την Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ