ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για τον «εξτρεμιστή δικαστή» που απαγόρευσε το χάπι αμβλώσεων - Τι λέει ο Μπάιντεν

Οργή για τον «εξτρεμιστή δικαστή» που απαγόρευσε το χάπι αμβλώσεων - Τι λέει ο Μπάιντεν
Διαδήλωση για την απαγόρευση των χαπιών κατά της άμβλωσης AP Photo/Sue Ogrocki, File

Δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία την ελευθερία να απαγορεύει την άμβλωση στο έδαφός της, ο δικαστής Μάθιου Κασμάρικ, γνωστός για τις ακραίες υπερσυντηρητικές του απόψεις, εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής απόφαση στο Τέξας προς εφαρμογήν σε ολόκληρη την χώρα! Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δριμύτητα στην απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή

Ταυτόχρονα ωστόσο, συνάδελφός του στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έκρινε ότι η άδεια κυκλοφορίας του χαπιού Mifepristone (RU 486), που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλο χάπι δεν μπορεί να αποσυρθεί στις 17 δημοκρατικές πολιτείες των ΗΠΑ που προσέφυγαν στην κρίση του.

Σύντομα το θέμα θα φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστή Κασμάρικ δεν θα εφαρμοσθεί πριν από την παρέλευση μίας εβδομάδας, αφού ο δικαστής επέλεξε να αφήσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον χρόνο να εφεσιβάλει την απόφασή του.

Δριμεία αντίδραση της κυβέρνησης

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δριμύτητα στην απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή. Καταγγέλλοντας αυτή την νέα «νίκη» όσων επιθυμούν την κατάργηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αποφασισμένος να πολεμήσει την απόφαση:

«Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας αποφάσισε πως ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για πάνω από 22 χρόνια, εγκεκριμένο από τον FDA, το οποίο χρησιμοποιούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εκατομμύρια γυναίκες, δεν θα πρέπει να εγκρίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πολεμήσουμε αυτή την απόφαση», έγραψε στο Twitter.

Αμέσως, η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) άσκησε έφεση ενώπιον της δικαιοσύνης του Τέξας στην απόφαση ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του χαπιού της άμβλωσης.

Η FDA που ενέκρινε εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες το χάπι «με βάση μία πλήρη εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και έκρινε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την ενδεδειγμένη χρήση του - πρόωρη ιατρική διακοπή κύησης», υπενθυμίζει η FDA σε ανακοίνωσή της προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαφωνεί κατάφωρα με την απόφαση, θα καταθέσει έφεση και θα ζητήσει αναστολή», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ.

Ένας «εξτρεμιστής δικαστής»

Στην 67σέλιδη ετυμηγορία του, ο δικαστής Κασμάρικ, επικυρώνει τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί στην αγωγή που κατατέθηκε τον Νοέμβριο κατά της FDA από συνασπισμό γιατρών και οργανώσεων εχθρικών προς την άμβλωση.

AP23098504141649.jpg
Senate Judiciary Committee via AP

Αν και σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας έχει κρίνει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χάπι είναι αμελητέοι, ο δικαστής επαναλαμβάνει στην απόφαση τους κινδύνους αυτούς και κατηγορεί την FDA ότι για την αδειοδότηση του χαπιού δεν τήρησε τις διαδικασίες για να εκπληρώσει ένα «πολιτικό στόχο».

Οι Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου συγκέντρωσαν τα πυρά του κατά του δικαστή Κασμάρικ: «ένας εξτρεμιστής δικαστής», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ένας «δικαστής χούλιγκαν» συνέχισε ο διάδοχός της Χακίμ Τζέφρις.

Η οργάνωση Planned Parenthood χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση πρωτοφανή και βαθιά μεροληπτική. «Πρέπει όλοι να είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι ένας δικαστής μπορεί μονομερώς να απορρίπτει ιατρικά στοιχεία» για να εναντιωθεί στην FDA, δήλωσε η πρόεδρός της Αλέξις ΜακΓκίλ Τζόνσον, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή μπορεί να έχει συνέπειες και πέραν της άμβλωσης.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επέκρινε επίσης «μία πρωτοφανή απόφαση που απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρη την χώρα», εκφράζοντας παράλληλα φόβους και για άλλα φάρμακα, κατά του καρκίνου ή του διαβήτη.

Γυναίκες στα δικαστήρια επειδή γιατροί αρνούνται την άμβλωση

Είναι χαρακτηριστικό, πως αρκετές Τεξανές, έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, όταν γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν άμβλωση παρά τις σοβαρές επιπλοκές που αντιμετώπιζαν.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων που τις εκπροσωπεί, τον περασμένο μήνα έγιναν οι πρώτες προσφυγές γυναικών αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δυναμίτισε, τον περασμένο Ιούνιο, το δικαίωμα στην άμβλωση, ανατρέποντας ένα δεδικασμένο 50 ετών.

Οι προσφυγές «περιέχουν φοβερές, άμεσες μαρτυρίες γυναικών που κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους αφού τους αρνήθηκαν την ιατρική φροντίδα», σχολίασε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, εκφράζοντας τη στήριξή της στις γυναίκες.

Σε αντίθεση με άλλες προσφυγές που έχουν κατατεθεί από γιατρούς ή οργανώσεις, οι γυναίκες δεν στρέφονται ευθέως κατά της απαγόρευσης της άμβλωσης, αλλά ζητούν από τη δικαιοσύνη να αποσαφηνίσει το εύρος των εξαιρέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ