ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει για το δημοσιογράφο της WSJ το Κρεμλίνο: «Παραβίασε τον ρωσικό νόμο»

Επιμένει για το δημοσιογράφο της WSJ το Κρεμλίνο: «Παραβίασε τον ρωσικό νόμο»
O δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς AP/Alexander Zemlianichenko

Την πεποίθηση πως ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, παραβίασε το ρωσικό νόμο και πιάστηκε επ΄αυτοφώρω, συνεχίζουν να έχουν οι ρωσικές αρχές, έπειτα από την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «άδικη κράτηση», σχετικά με την προφυλάκισή του.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) συνέλαβε τον Γκέρσκοβιτς τον περασμένο μήνα με κατηγορίες για κατασκοπεία που επικρίθηκαν ευρέως ως ψευδείς από τον Λευκό Οίκο, άλλες δυτικές χώρες, την Wall Street Journal, δεκάδες οργανισμούς ΜΜΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να χαρακτηρίσει τον δημοσιογράφο της WSJ θύμα «άδικης κράτησης» σημαίνει πως πιστεύει ότι ο δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε κατά κύριο λόγο επειδή είναι Αμερικανός πολίτης και η μεταφορά της υπόθεσής του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου για Υποθέσεις Ομήρων αυξάνει το 'πολιτικό προφίλ' του θέματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κίνηση αυτή των ΗΠΑ σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας σύμφωνα με την οποία ο Γκέρσκοβιτς παραβίασε τον νόμο.

«Δεν καταλαβαίνω τι είδους νεωτερισμούς εισάγει αυτό το νέο καθεστώς. Όσο για το τι σημαίνει, δεν γνωρίζω», δήλωσε ο Πεσκόφ. Είπε πως ο Γκέρσκοβιτς «συνελήφθη επ΄αυτοφώρω και παραβίασε τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας» προτού προσθέσει: «Γι' αυτό θεωρείται ύποπτος, αλλά βέβαια, το δικαστήριο θα λάβει την απόφαση».

Ποσοστό άνω του 99% των ποινικών υποθέσεων στη Ρωσία καταλήγουν σε καταδίκη και η χώρα επικρίνεται εδώ και πολύ καιρό από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας.

Η Ρωσία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για να στηρίξει την υπόθεση εναντίον του Γκέρσκοβιτς, η οποία προχωρά εν κρυπτώ, καθώς η Ρωσία λέει πως το στοιχεία της υπόθεσης είναι απόρρητα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση που άσκησε η νομική ομάδα του Γκέρσκοβιτς κατά της απόφασης να προφυλακιστεί έως τις 29 Μαΐου στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ