Η Κίνα προχωρά σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας βόρεια της Ταϊβάν
Σε ανακοίνωση πως πρόκειται να απαγορεύσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την Κυριακή 16/4 τη ναυσιπλοΐα σε ζώνη βόρεια της Ταϊβάν, προχώρησε η Κίνα, εξαιτίας «ενδεχόμενης πτώσης υπολειμμάτων διαστημικού πυραύλου», όπως ανέφεραν κινεζικές ναυτικές αρχές.
Αναλυτικότερα, τα πλοία θα υπόκεινται σε «απαγόρευση εισόδου» την Κυριακή από τις 09:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 15:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ναυτικές αρχές της Φουτζιάν (ανατολικά), της κινεζικής επαρχίας που βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν.
Η ζώνη βρίσκεται περίπου 160 χλμ. από την Ταϊπέι.
Χθες Τετάρτη 12/4, το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως η Κίνα θα επέβαλλε επίσης για λίγο ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού βόρεια του νησιού, λόγω «αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων».
Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν για 27 λεπτά την Κυριακή, από τις 09:30 (04:30 ώρα Ελλάδας) έως τις 09:57 (04:37 ώρα Ελλάδας).
Ερωτηθείς για τα μέτρα αυτά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, δεν έκανε κανένα σχόλιο σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στις «αρμόδιες αρχές».
Ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια για να ασκήσει πίεση στην Ταϊβάν, έπειτα από συνάντηση που είχε η πρόεδρος Τσάι-ινγκ γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στις ΗΠΑ.
Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη κινητοποιήθηκαν για αυτές τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν προσομοιώσεις στοχευμένων πληγμάτων και περικύκλωση της Ταϊβάν. Τα γυμνάσια έλαβαν τέλος τη Δευτέρα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίημερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ
Η Κίνα διατηρεί τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν
Τσεχία: Επτά συλλήψεις για απάτη με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από την εισαγγελία της ΕΕ
14:00
Θεσσαλονίκη: Απολογούνται οι δύο εφοριακοί που συνελήφθησαν για «φακελάκια» (vid)
13:55
Όσκαρ: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις διοργανώσεις του 2027 και του 2028
13:46
«Σημαντικό βήμα για τη μείωση της αμερικανικής ηγεμονίας» η εκεχειρία Ιράν και ΗΠΑ λέει η Χαμάς
13:44