ΚΟΣΜΟΣ

Συλλαμβάνεται στη Μασαχουσέτη ο ύποπτος για τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου

Συλλαμβάνεται στη Μασαχουσέτη ο ύποπτος για τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου
AP/Patrick Semansky

Ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συνεντεύξεις και έγγραφα τα οποία εξέτασε.

Ο ύποπτος ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών, και ήταν ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μηνύματα και βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, αναμένεται να γίνει μια σύλληψη, ακόμη και σήμερα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Το FBI δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αρχές «πλησιάζουν» στην πηγή της διαρροής.

Από την πλευρά του, το Associdated Press, επικαλούμενο δικές του πηγές, κάνει λόγο για «επιθυμία του FBI να ανακρίνει μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας στη Μασαχουσέτη».

Αλλαγές στο Πεντάγωνο

Αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως παρά την «σιωπή» από την Αμερικανική πλευρά ο Πρόεδρος της χώρας έχει ζητήσει και έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για το περιεχόμενο της διαρροής αλλά και για την αυθεντικότητα των εγγράφων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σήμερα σύμφωνα με μέσα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στο Πεντάγωνο τα στελέχη που λάμβαναν καθημερινή ενημέρωση και όλες τις διαβαθμισμένες πληροφορίες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από την διοίκηση δεν ενημερώθηκαν.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση αποστελλόταν σε χιλιάδες emails σε ημερήσια βάση συγκεκριμένη ώρα κάτι που σήμερα δεν συνέβη. Πηγή από το Αμερικανικό επιτελείο αναφέρει πως αυτή τη στιγμή εκτός από τις έρευνες ειδικών κλιμακίων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης υπάρχει ρητή εντολή να μην υπάρχει παρά η απαραίτητη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Οι λίστες παραληπτών ελέγχονται εξονυχιστικά ενώ και τα κινητά τηλέφωνα υψηλόβαθμων στελεχών έχουν παραληφθεί από ειδικούς που εξετάζουν λογισμικό και συσκευές για να δουν εάν έχει υπάρξει έκθεση σε ξένη μυστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα tablet στο οποίο τοποθετούν τους άκρως απόρρητους υπηρεσιακούς κωδικούς τους προκειμένου να λάβουν άκρως απόρρητες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη συσκευή μετά τη ανάγνωση του μηνύματος αποσύρεται και δεν παραμένει προς χρήση από το άτομο που έλαβε το μήνυμα.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται οι ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών καθώς φαίνεται να έχουν στοιχεία πως εκτός από την διαρροή η Ρωσία έχει τελικώς καταφέρει με κάποιον τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε συστήματα και πληροφορίες που μόνο ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI και της CIA μέχρι σήμερα μπορούσαν.

Η διαρροή εγγράφων από την πλευρά της Ρωσίας μπορεί για αρχή να εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο συμμάχους και πράκτορες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αλλά ειδικοί σημειώνουν πως το μήνυμα από την Μόσχα ήταν ξεκάθαρο κυρίως προς την Ουάσιγκτον.

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διαρροή των εγγράφων

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από το Δουβλίνο στους δημοσιογράφους ότι διεξάγεται πλήρης έρευνα από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και το υπουργείο Δικαιοσύνης για το συμβάν.

«Δεν ανησυχώ για την διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ