ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία με τα ίδια αποτελέσματα

Νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία με τα ίδια αποτελέσματα
REUTERS/Juan Medina

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να δώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό των προηγούμενων εκλογών, τον Δεκέμβριο του 2015, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) να κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των εδρών χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ηγείται του αριστερού συνασπισμού κομμάτων και ενδέχεται να υπερβεί σε ποσοστά το Σοσιαλιστικό κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσει εκ νέου την στήριξή τους για την αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι.

Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Ιγκλέσιας εξαπέλυσε ήπιες επιθέσεις στον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ, εστιάζοντας περισσότερο στον Ραχόι, ενώ επανειλημμένα προσφέρθηκε να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές μετά τις εκλογές.

«Τόσο οι δικοί μας όσο και οι δικοί σας ψηφοφόροι επιθυμούν να μας δουν μαζί», είπε στον Σάντσεθ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών της Ισπανίας, οι Podemos Unidos έχουν αυξήσει το σύνολο των εδρών τους από 88 έως 92, από τις 71 της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ οι Σοσιαλιστές έχουν απώλειες εδρών στις 78 με 80 από τις 90 του Δεκεμβρίου.

Φλερτ με τον «Γκρινιάρη»

Η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα με 118 έως 121 έδρες, από τις 123 έδρες του Δεκεμβρίου, μακριά από το σύνολο των 176 εδρών που χρειάζονται για την πλειοψηφία, ενώ οι κεντρώοι Ciudadanos φαίνονται να σταθεροποιούνται στις 38 με 39 έδρες ενώ στις εκλογές είχαν 40.

Οι Podemos καταγράφουν προβάδισμα έναντι των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις κυρίως λόγω της συμφωνίας με τους αριστερούς Izquierda Unida (IU) για κάθοδο με κοινή λίστα στις επικείμενες εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας αρκετό καιρό πριν, είχε ειρωνευτεί τη στάση του IU, παρομοιάζοντάς το με τον νάνο «Γκρινιάρη», ωστόσο ήρθε σε στρατηγική συμφωνία με το κόμμα μόλις διαπίστωσε ότι πέφτει δημοσκοπικά.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Δευτέρας, ο Σάντσεθ κουνούσε το κεφάλι του και γελούσε σαρκαστικά στις επαναλαμβανόμενες προσφορές του Ιγκλέσιας για συγκυβέρνηση μετά την 26η Ιουνίου.

Οι Podemos ψήφισαν τον περασμένο Μάρτιο μαζί με το Λαϊκό Κόμμα εναντίον της προσπάθειας Σάντσεθ να γίνει πρωθυπουργός. Ο Σάντσεθ παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, το οποίο υποστήριξαν οι Ciudadanos, μίλησε για μέτρα υπέρ των φτωχών οικογενειών, καλύτερες υποτροφίες σε φοιτητές και αύξηση της συλλογικής διαπραγματευτική ισχύος των εργαζομένων.

«Οι ακραίοι μπλοκάρουν την αλλαγή», είχε πει ο Σάντσεθ ενώ ο Ιγκλέσιας απάντησε «Κάνεις λάθος, ο αντίπαλος είναι ο Ραχόι».

«Όχι» στον μεγάλο συνασπισμό

Αρκετά μέλη των Σοσιαλιστών παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στους Podemos, φοβούμενοι ότι η ηγεσία του θα προωθήσει ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές γεγονός που στη συνείδηση του κόσμου θα τους αντικαταστήσει ως την κύρια αριστερή δύναμη, έχοντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα νωπό.

Πολλοί Σοσιαλιστές εκφράζουν έντονη αντίθεση στους Podemos, ειδικότερα στη φιλοδοξία τους να παραχωρήσουν το δικαίωμα στην Καταλονία να διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με την αυτονόμησή της. Οι Podemos ισχυρίζονται πως όλοι οι Ισπανοί πρέπει να ψηφίσουν για τις πιθανές αλλαγές στο έδαφός τους ενώ τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να καταστεί το σύστημα της χώρας πιο ομοσπονδιακό.

Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα ευελπιστεί ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Σοσιαλιστών στους Podemos θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα στο να επιτρέψει στους συντηρητικούς να κυβερνήσουν.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο Σάντσεθ ξανά απέκλεισε συμμετοχή σε ένα μεγάλο συνασπισμό του οποίου θα ηγείται ο Ραχόι, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα μαύρα ταμεία του κόμματος.

Όταν ο Σάντσεθ ρωτήθηκε αν συμφωνεί σε συνεργασία με τον Ιγκλέσιας πρωθυπουργό, απέφυγε να απαντήσει.

Κεντρώοι που κοιτούν δεξιά

Οι κεντρώοι Ciudadanos, οι οποίοι συμμάχησαν με τους Σοσιαλιστές τους τελευταίους έξι μήνες, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σε μια συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο ηγέτης του κόμματος Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τους Podemos αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμαχία με τους συντηρητικούς, επιδιώκοντας να καταστούν ρυθμιστές των πολιτικών συσχετισμών.

«Υπάρχουν στο κόμμα σας άνθρωποι που είναι πολύ ικανοί. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καθαροί,» είπε ο Ριβέρα στον Ραχόι. «Το μόνο πράγμα που ζητώ...είναι να το σκεφτείτε. Ο λαϊκισμός του Ιγκλέσιας θα συνεχίσει να μεγαλώνει αν δεν αναζωογονήσουμε την πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ