ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Έκρηξη σε φάρμα σκότωσε 18.000 αγελάδες

Τέξας: Έκρηξη σε φάρμα σκότωσε 18.000 αγελάδες
Ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το έδαφος στη φάρμα γαλακτοπαραγωγής South Fork Dairy στο Ντίμιτ του Τέξας CASTRO COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Περίπου 18.000 αγελάδες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η έκρηξη, στο South Fork Dairy κοντά στην πόλη Ντίμιτ, άφησε επίσης ένα άτομο σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αρχές πιστεύουν ότι τα μηχανήματα στην εγκατάσταση μπορεί να έχουν πυροδοτήσει αέριο μεθάνιο.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Castro δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται από το έδαφος.

Σύμφωνα με το BBC, όταν η αστυνομία και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης έφτασαν στη σκηνή, βρήκαν ένα άτομο παγιδευμένο και το μετέφεραν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον σερίφη, τα περισσότερα από τα βοοειδή χάθηκαν μετά την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε έναν χώρο όπου κρατούνταν οι αγελάδες προτού μεταφερθούν σε μια περιοχή αρμέγματος και στη συνέχεια σε ένα μαντρί. Όπως είπε, μερικές αγελάδες επέζησαν, ενώ κάποιες άλλες τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά, σε βαθμό που θα πρέπει να θανατωθούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από ένα μηχάνημα το οποίο περιγράφεται ως «σκούπα που ρουφάει την κοπριά και το νερό».

«Ενδεχομένως (αυτό) να υπερθερμάνθηκε και πιθανότατα το μεθάνιο αναφλέγη και εξαπλώθηκαν και εξερράγησαν», είπαν.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών αγελάδων θα πρόκειται για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά σε αχυρώνα που αφορά βοοειδή από τότε που άρχισε να τηρεί στατιστικά στοιχεία το 2013.

Σύμφωνα με την AWI, σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ζώα αγροκτήματος έχουν σκοτωθεί σε πυρκαγιές αχυρώνα από το 2013, εκ των οποίων περίπου 6 εκατομμύρια ήταν κοτόπουλα και περίπου 7.300 ήταν αγελάδες.

Μεταξύ 2018 και 2021, σχεδόν 3 εκατομμύρια ζώα εκτροφής πέθαναν σε πυρκαγιά, με 1,76 εκατομμύρια κοτόπουλα να πεθαίνουν στις έξι μεγαλύτερες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ