ΚΟΣΜΟΣ

Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα – Παράγουν ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γάλακτος

Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα – Παράγουν ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γάλακτος
Το πρώτο από τα κλωνοποιημένα μοσχάρια γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με καισαρική τομή λόγω του σχετικά μεγάλου του μεγέθους του -56,7 κιλά Pixabay

Κινέζοι επιστήμονες κλωνοποίησαν επιτυχώς τρεις «σούπερ αγελάδες» που μπορούν να παράγουν ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γάλακτος.

Τα τρία μοσχάρια, που εκτράφηκαν από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γεωπονικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νορθγουέστ, γεννήθηκαν στην περιοχή Ningxia λίγες εβδομάδες πριν από το Σεληνιακό Νέο Έτος στις 23 Ιανουαρίου, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Ningxia Daily.

Κλωνοποιήθηκαν από αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας της ράτσας Holstein Friesian, η οποία προέρχεται από την Ολλανδία. Τα επιλεγμένα ζώα είναι ικανά να παράγουν 18 τόνους γάλακτος ετησίως, ή 100 τόνους γάλακτος στη διάρκεια της ζωής τους, αναφέρει δημοσίευμα του CNNi.

Αυτή είναι σχεδόν 1,7 φορές η ποσότητα γάλακτος που παρήγαγε μια μέση αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, το πρώτο από τα κλωνοποιημένα μοσχάρια γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με καισαρική τομή λόγω του σχετικά μεγάλου του μεγέθους του -56,7 κιλά.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα από τα αυτιά των αγελάδων υψηλής παραγωγικότητας και τα τοποθέτησαν σε παρένθετες αγελάδες, σύμφωνα με την Technology Daily.

Ο Τζιν Γιαπίνγκ, επικεφαλής επιστήμονας του έργου, χαρακτήρισε τη γέννηση των «σούπερ αγελάδων» μια «ανακάλυψη» που επιτρέπει στην Κίνα να διατηρήσει τις καλύτερες αγελάδες «με έναν οικονομικά εφικτό τρόπο», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.

Μόνο πέντε στις 10.000 αγελάδες στην Κίνα μπορούν να παράγουν 100 τόνους γάλα στη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμο πόρο για αναπαραγωγή. Ωστόσο, ορισμένες αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας δεν αναγνωρίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτροφή τους, πρόσθεσε ο Τζιν.

Το 70% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής της Κίνας εισάγονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους Global Times.

«Σκοπεύουμε να αφιερώσουμε δύο έως τρία χρόνια ώστε να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι που αποτελείται από περισσότερες από 1.000 σούπερ αγελάδες, ως γερές βάσεις για να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση της Κίνας από τις ξένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και το ζήτημα του κινδύνου «πνιγμού» (από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας)», είπε ο Τζιν στην εφημερίδα.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αγρότες εκτρέφουν κλώνους από συμβατικά ζώα για να προσθέσουν επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή παραγωγή γάλακτος ή αντοχή σε ασθένειες, στη γονιδιακή δεξαμενή.

Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κλωνοποίηση ζώων τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, μια κινεζική εταιρεία κλωνοποίησης ζώων δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο λύκο της Αρκτικής στον κόσμο.

Το 2017, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρήγαγαν κλωνοποιημένα βοοειδή με αυξημένη αντοχή στη φυματίωση των βοοειδών, έναν κίνδυνο για τα βοοειδή σε πολλές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ