ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο πιθανή είναι μία εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν;

Πόσο πιθανή είναι μία εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν;
Thomas PeterPool Photo via AP

Με ένα πόλεμο σε εξέλιξη εδώ και 13 μήνες, αυτόν στην Ουκρανία, ακούγεται ακραίο να υπάρχει συζήτηση για ακόμη έναν. Οι σχέσεις όμως ανάμεσα σε Κίνα Ταιβάν και Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Η συζήτηση για μία ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι δεν είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου.

Οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα στην Θάλασσα στα ανατολικά της χώρας ξεκαθάρισαν προς όλες τις πλευρές πως το Πεκίνο έχει και την στρατιωτική δυναμική αλλά και το σχέδιο να προχωρήσει σε κατάληψη του νησιού ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια στιγμή που οι ασκήσεις λάμβαναν χώρα στην ανατολική θάλασσα της Κίνας ο Πρόεδρος της Ταιβάν είχε συναντήσεις ανώτατου επιπέδου στις ΗΠΑ, μια από αυτές με τον Πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής στην Καλιφόρνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για τακτική από την πλευρά του Πεκίνου το οποίο από την μία επιχειρεί να απομακρύνει την αμερικανική επιρροή από αυτό που ονομάζει ζωτικό του χώρο και από την άλλη να φέρει σύγχυση στην Κυβέρνηση της Ταιβάν που εδώ και χρόνια «ζυγίζει» τα υπέρ και τα κατά της ανεξάρτητης πορείας της.

Αυτή την στιγμή προβληματισμός υπάρχει όμως και στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο σε
πολιτικό επίπεδο. Ανώτατοι στρατιωτικοί εσχάτως εξέφρασαν επίσημα την ανησυχία τους για την κατάσταση με την Κίνα στην περιοχή. Πηγές από το Πεντάγωνο σημειώνουν πως είναι αρκετά πιθανό σενάριο να υπάρχει πόλεμος και μάλιστα μεγάλης έκτασης στην περιοχή μέχρι το 2025 κάτι το οποίο θα δημιουργούσε περαιτέρω αποσταθεροποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσημα ο Λευκός Οίκος απορρίπτει αυτό το σενάριο αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως με όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει τα μέτρα της. Μέσω διαρροών, προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος σημειώνει πως σε περίπτωση Κινεζικής εισβολής στην Ταιβάν οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αμέτοχες αλλά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν οι ΗΠΑ να έχουν την ίδια επιδραστικότητα στο σημείο με αυτή που έχουν στην Ουκρανία.

Είναι κυρίως η απόσταση της νήσου από σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ που δημιουργεί πρόβλημα και όχι τόσο η αποφασιστικότητα του Μπάιντεν να στηρίξει την Ταϊπέι.

Αναλυτές εκτιμούν πως σήμερα η Κίνα δεν είναι ακόμη σίγουρη για τα πλεονεκτήματα
στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή κι αυτό γιατί οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να περάσει απαρατήρητο όπως δηλώνει πως συμβαίνει ο Πούτιν για την Ρωσία. Η τεράστια εξαγωγική μηχανή της Κίνας θα έχει σοβαρά ζητήματα εάν της επιβληθούν κυρώσεις όμοιες με αυτές που η Δύση έχει επιβάλλει στην Μόσχα.

Από την άλλη είναι αδύνατο για το κόκκινο modus operandi να αφήσει την Ταιβάν να
προσαρτηθεί από την Δύση. Το εάν τελικώς οδηγηθούμε σε ακόμη μια πολεμική σύρραξη παραμένει αβέβαιο και θολό. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο πλανήτης τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε «limbo» και οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν όλο και πιο ανοιχτές σε προτάσεις για άνοιγμα των πολεμικών τους οπλοστασίων…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ