ΚΟΣΜΟΣ

O OHE καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τον επικριτή του Κρεμλίνου

O OHE καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τον επικριτή του Κρεμλίνου
Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά σε γυάλινο κελί κατά τη διάρκεια της δίκης του The Moscow City Court via AP

Την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά ζήτησε ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Καρά-Μουρζά, καταδικάστηκε νωρίτερα σήμερα σε 25ετή κάθειρξη κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για προδοσία.

«Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι "άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία".

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά "για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη "σκανδαλωδώς αυστηρή" ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπειτα από μια "πολιτική δίκη".

"Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

"Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες", προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Έπειτα από δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε σε σωρευτική ποινή φυλάκισης 25 ετών σε σωφρονιστική αποικία.

Ο Καρά-Μουρζά, που ήταν προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2022, παρά λίγο να πεθάνει αφού, όπως είπε, δηλητηριάστηκε δύο φορές, το 2015 και το 2017, απόπειρες δολοφονίας του τις οποίες απέδωσε στη ρωσική εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ