ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα διείσδυσης Ουκρανών σαμποτέρ κατήγγειλαν οι ρωσικές αρχές

Απόπειρα διείσδυσης Ουκρανών σαμποτέρ κατήγγειλαν οι ρωσικές αρχές
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Libkos

Την αποτροπή μίας απόπειρας Ουκρανών στρατιωτών να διεισδύσουν «παράνομα» στο έδαφός της ρωσικής περιοχής του Μπριάνσκ ανακοίνωσε η Μόσχα νωρίτερα τη Δευτέρα (17/4).

Το συμβάν αυτό σημειώθηκε περίπου δέκα ημέρες αφότου οι ρωσικές αρχές ανέφεραν αντίστοιχο περιστατικό.

«Ο εισβολέας ανατινάχθηκε σε μια ναρκοθετημένη γραμμή προστασίας, που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να εμποδιστούν διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος και για την ασφάλεια των κατοίκων των παραμεθόριων κοινοτήτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής, Αλεξάντρ Μπόγκομαζ. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «παράνομη απόπειρα» της Ουκρανίας να περάσει τα ρωσικά σύνορα.

Σημειώνεται ότι, οι ρωσικές αρχές αναφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές τέτοιες απόπειρες «δολιοφθορέων» από την Ουκρανία στα σύνορα των δύο χωρών, τα οποία συχνά βομβαρδίζονται ή πλήττονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στις 6 Απριλίου ο Μπόγκομαζ διαβεβαίωσε ότι οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν μια απόπειρα διείσδυσης, ανοίγοντας πυρ εναντίον «20 ανδρών» από την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας «να κάνουν ό,τι μπορούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού», τόσο στη Ρωσία όσο και στα ουκρανικά εδάφη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και όπου πολλοί φιλορώσοι αξιωματούχοι έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους μήνες.

Επισήμως, η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει ποτέ τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς που σημειώνονται στο ρωσικό έδαφος.

Απεναντίας, στις αρχές Μαρτίου εκατοντάδες Ουκρανοί παρέστησαν στην κηδεία των μελών μιας ομάδας εθελοντών που ενεργούσαν αυτοβούλως και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης «σαμποτάζ» στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ