ΚΟΣΜΟΣ

Ο ύποπτος για την επίθεση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό είχε προσφύγει κατά της κυβέρνησης

Ο ύποπτος για την επίθεση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό είχε προσφύγει κατά της κυβέρνησης
Η αποκλεισμένη περιοχή στην οποία σημειώθηκε η επίθεση στο Ιάπωνα πρωθυπουργό AP Photo/Mari Yamaguchi

Κατά της κυβέρνησης της Ιαπωνίας είχε προσφύγει ο ύποπτος για την ρίψη καπνογόνου με στόχο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κισίντα το Σάββατο (15/4).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ ο 24χρονος ύποπτος, Ριγιουτζί Κιμούρα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, αξιώνοντας αποζημίωση από την κυβέρνηση της χώρας, με το επιχείρημα ότι αποκλείστηκε από το δικαίωμά του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την Άνω Βουλή του ιαπωνικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει η ιαπωνική εφημερίδα Γιομιούρι.

Ο Κιμούρα, ο οποίος συνελήφθη μετά το περιστατικό που σημειώθηκε σε αλιευτικό λιμάνι της δυτικής Ιαπωνίας την ώρα που ο Κισίντα ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση, είχε καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο της περιφέρειας του Κόμπε τον Ιούνιο του 2022, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 10ης Ιουλίου λόγω ηλικίας, καθώς ήταν κάτω των 30 ετών και της αδυναμίας του να καταθέσει τρία εκατομμύρια γεν (πάνω από 20.000 ευρώ), που αποτελεί το προβλεπόμενο ποσό που πρέπει να καταβάλουν όλοι οι υποψήφιοι για να μπορούν να θέσουν υποψησιότητα στις εκλογές αυτές.

Συγκεκριμένα, ο φερόμενος ως δράστης υποστήριζε ότι ο εκλογικός νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι όλοι είναι ίσοι βάσει του νόμου, μεταξύ άλλων διατάξεων.

Να σημειωθεί ότι, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση 100.000 γεν (680 ευρώ) για «ψυχική οδύνη».

Ο Κιμούρα είχε ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Οσάκα κατά της απόφασης αυτής, και αυτό έχει προγραμματιστεί να αποφανθεί σχετικά τον Μάιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ιαπωνικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα στο σπίτι του Κιμούρα την Κυριακή (16/4) στην πόλη Καουανίσι στο Χιόγκο, μετά την σύλληψή του το Σάββατο (15/4) στο σημείο της έκρηξης με την υποψία της απόπειρας επίθεσης στον Κισίντα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον ύποπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ