ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις στο Χαρτούμ λίγη ώρα μετά την εξαγγελία για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

Εκρήξεις στο Χαρτούμ λίγη ώρα μετά την εξαγγελία για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν
Kαπνός από τις σφοδρές συγκρούσεις, αναδύεται από μια γειτονιά στο Χαρτούμ του Σουδάν AP Photo / Marwan Ali

Λίγη ώρα μετά την εξαγγελία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός ακούστηκαν σφοδρά πυρά στην πόλη Χαρτούμ του Σουδάν. 

Τη στιγμή που αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ζωντανά, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 19.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν.

Μάλιστα, εθεάθησαν μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στο βάθος.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη προηγήθηκε παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, μετά και τα πυρά που δέχθηκε αμερικανική διπλωματική οχηματοπομπή.

Ένα μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, είπε στο Arabiya TV ότι η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει 24 ώρες και δεν θα παραταθεί.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι άκουσε άρματα να βάλλουν λίγη ώρα αφότου έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Ένας κάτοικος είπε στο Reuters ότι άκουσαν μια αεροπορική επιδρομή στο Ομντουρμάν, στη «δίδυμη πόλη» του Χαρτούμ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.

Νωρίτερα, ακούγονταν σε όλο το Χαρτούμ οι ήχοι μαχητικών αεροσκαφών και εκρήξεων. Κάτοικοι των πόλεων Ομντουρμάν και Μπάχρι είπαν ότι άκουσαν αντιαεροπορικά πυρά και τα σπίτια τους τραντάζονταν από τα αεροπορικά πλήγματα. Οι μάχες μαίνονταν επίσης στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ