ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η χώρα που θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα μέχρι το τέλος του χρόνου

Αυτή είναι η χώρα που θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα μέχρι το τέλος του χρόνου
AP Photo/Channi Anand

Ταχεία αναδιάταξη του παγκόσμιου πληθυσμού διαπιστώνει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των εκτιμήσεων του οργανισμού, είναι πως εντός του 2023 ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει της Κίνας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, δημογράφοι εκτιμούν πως ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει της Κίνας εντός Απριλίου «αν δεν τον έχει ήδη ξεπεράσει».

Η Νατάλια Κάνεμ, επικεφαλής του UNFPA, ανέφερε πως παρότι ο πληθυσμός της Γης φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ, «το μέσο παγκόσμιο ποσοστό γεννητικότητας είναι το χαμηλότερο στη μνήμη του ανθρώπου».

Ως το 2050 η μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρατηρηθεί σε οκτώ χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Όμως τα δύο τρίτα των ανθρώπων ζουν σε χώρες με χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας. Αυτή είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την Κάνεμ που δεν αυξάνεται ο πληθυσμός σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο γεννητικότητας βρίσκονται όλες στην Αφρική: Νίγηρας, Τσαντ, ΛΔ Κονγκό, Σομαλία, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας παρατηρούνται στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Μακάο, την Αρούμπα, την Κίνα και τον Άγιο Μαρίνο.

Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή της Γης που θα παρατηρηθεί γενική μείωση του πληθυσμού ως το 2050. Το ποσοστό γεννητικότητας είναι αυτή τη στιγμή περίπου 2,3 παιδιά ανά γυναίκα.

Εξάλλου το προσδόκιμο ζωής είναι 71 χρόνια για τους άνδρες και 76 για τις γυναίκες. «Από το 1990 το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά περίπου 10 χρόνια», εξήγησε η Κάνεμ.

Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι 14 ετών και κάτω, το 65% είναι μεταξύ 15 και 64 ετών και το 10% είναι 65 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ