ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει»: Ο Έλληνας πρόξενος για την κατάσταση στο Σουδάν

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει»: Ο Έλληνας πρόξενος για την κατάσταση στο Σουδάν
Δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει πυρκαγιές και κατεστραμμένους πάγκους αγοράς σε μια εμπορική περιοχή του βόρειου Χαρτούμ. AP/Planet Labs PBC

Για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο Σουδάν, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, μίλησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος

Ο κ. Παγουλάτος μίλησε σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή «Newsroom» στην ΕΡΤ, αναφέροντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς δεν υπάρχει ούτε ηλεκτροδότησή αλλά ούτε και νερό.

«Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πρέπει να παραμείνουν σταθερά στα σπίτια τους. Δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς με αυτά που έχουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν, με αυτά θα περάσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνεύσει να πάει έξω σε κάποιο κατάστημα, να τους φέρει αυτή τη στιγμή κάποιο τρόφιμο το οποίο μπορεί και να είναι αναγκαίο. Δυστυχώς είναι μία κανονική εμπόλεμη κατάσταση και επειδή είναι εμφύλιος είναι χειρότερο», καταλήγει.

Παρεμβάσεις της Αθήνας για τους Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό βρίσκεται η Αθήνα, αναφορικά με την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ