ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν απομάκρυνση πολιτών τους από το Σουδάν, λέει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν απομάκρυνση πολιτών τους από το Σουδάν, λέει ο Λευκός Οίκος
Oι μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς συνεχίζονται στο Σουδάν, παρότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. AP/Maxar Technologies

Την ώρα που η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει εκτός ελέγχου και έχει χαθεί η ελπίδα κατάπαυσης πυρός, ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από τη χώρα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε την Τρίτη 18/4 ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταρτίζει «αυτή τη στιγμή» σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών των ΗΠΑ από το Σουδάν, όπου χθες συνεχίζονταν οι μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, παρότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός.

Η κυρία Ζαν-Πιερ σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν θα πρέπει να κάνουν δικές τους διευθετήσεις για «να μείνουν ασφαλείς».

74 Έλληνες έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν από τη χώρα

Εβδομήντα τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες αιτήθηκαν να απομακρυνθούν από το Σουδάν, σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «η επιχείρηση απομάκρυνσης αυτών των ανθρώπων θα γίνει όταν υπάρχει ασφάλεια και ασφαλής δίοδος», ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό πότε θα είναι εφικτό.

Επιπλέον, ο Ανδρέας Κατσανιώτης συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης δεν αφορά μόνο Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες, αλλά θα γίνει συντεταγμένα με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, που θα συντονίσει η Γαλλία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ανέφερε πως συζητήθηκε η κατάσταση στο Σουδάν. Όπως έγραψε σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter «επεσήμανα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν» αναφέρει ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ταυτόχρονα, οι δυό τους συζήτησαν και για πιθανή συνεργασία σε επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, την ανάγκη άμεσης ανακωχής, τη τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ