ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπορέλ ζητά περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν από το πολεμικό ναυτικό των χωρών της ΕΕ

Ο Μπορέλ ζητά περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν από το πολεμικό ναυτικό των χωρών της ΕΕ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. AP/Olivier Matthys

Περιπολίες από το πολεμικό ναυτικό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο στενό της Ταϊβάν, ζήτησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η δήλωσή του αυτή έγινε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γαλλική εφημερίδα, αφού την Τρίτη είχε δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης» σημασίας για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι «ιδιαίτερα παρούσα σε αυτό το θέμα, το οποίο μας απασχολεί από οικονομική, εμπορική και τεχνολογική άποψη», έγραψε ο Μπορέλ στην Journal du Dimanche.

«Για τον λόγο αυτό ζητώ από το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν προκειμένου να καταδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη», είχε τονίσει την Τρίτη ο Μπορέλ κατά την έναρξη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μιας συζήτησης για την Κίνα.

«Πρόκειται για το πιο στρατηγικό στενό παγκοσμίως, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο: πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί μέσω επιχειρήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είχε προσθέσει.

«Η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, έπειτα από μία επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε πως αρνείται «μια λογική συνασπισμών» στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάλεσε την Ευρώπη να μην «είναι ακόλουθος» των ΗΠΑ ή της Κίνας.

Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όμως το Πεκίνο θεωρεί το νησί μία από τις επαρχίες του και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να ασκήσει εκεί την κυριαρχία του.

Η Κίνα ελπίζει πως η Γερμανία θα υποστηρίξει την επανένωσή της με την Ταϊβάν

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας, Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι «ελπίζει και πιστεύει» πως η Γερμανία θα υποστηρίξει την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ως σήμερα, προσθέτοντας ότι η Κίνα υποστήριξε κάποτε την επανένωση της Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε την Παρασκευή κατά του «καταστροφικού σεναρίου» που θα συνιστούσε για ολόκληρο τον κόσμο μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

«Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

«Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους», τόνισε.

Η κα Μπέρμποκ κάλεσε επίσης το Πεκίνο να ζητήσει «από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ