ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομία Ορλάντο: Ίσως σκοτώσαμε κάποια από τα θύματα στο κλαμπ

Αστυνομία Ορλάντο: Ίσως σκοτώσαμε κάποια από τα θύματα στο κλαμπ
Ο δήμαρχος και ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού της Κυριακής στο κλαμπ REUTERS/Carlo Allegri

Στην παραδοχή ότι «κάποιοι» από τους νεκρούς του μακελειού στο κλαμπ του Ορλάντο την Κυριακή πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, κατά την επιχείρηση διάσωσής τους, προχώρησε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Τζον Μίνα.

«Αναγνωρίζω ότι η πιθανότητα αυτή είναι κάτι το οποίο ερευνούμε» παραδέχτηκε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο, μιλώντας στον τοπικό σταθμό WFAA, σημειώνοντας πως «όταν οι 8-9 αστυνομικοί των SWAT, άνοιξαν πυρ δεν έβλεπαν τίποτα περισσότερο από έναν τσιμεντένιο τοίχο και βάλλονταν από σφαίρες».

Πάντως ο Τζον Μίνα, παρά την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών σε θανάτους θαμώνων, εκτιμά ότι η απόφαση για χρήση βίας ήταν η σωστή, προκειμένου να εξουδετερωθεί ο 29χρονος δράστης, τρεις ώρες αφότου είχε ξεκινήσει το μακελειό στο κλαμπ.

Σημειώνεται ότι ο δράστης Ομάρ Ματίν, είχε κρυφτεί στις τουαλέτες του κλαμπ, κρατώντας μάλιστα και ομήρους, αφού πρώτα είχε σκορπίσει τον θάνατο, τον τρόμο και τον πανικό και οι αστυνομικοί, πυροδότησαν εκρηκτικά στον εξωτερικό τοίχο του κλαμπ, στο σημείο που βρίσκονταν οι τουαλέτες, σε μια προσπάθεια να εισβάλλουν στον χώρο.

Η έκρηξη όμως δεν κατάφερε να γκρεμίσει τον τοίχο, στην έκταση που επιθυμούσαν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αμερικανικής αστυνομίας (SWAT) και χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένο όχημα για να μπουν στο κτίριο.

Αρκετοί από τους ομήρους του Ματίν άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι από το άνοιγμα του τοίχου για να σωθούν, όμως το ίδιο σκέφτηκε και ο δράστης, ο οποίος κατά την διάρκεια της παραμονής του μέσα στο κλαμπ, είχε τηλεφωνήσει στον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης (911), δηλώνοντας υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ματίν βρήκε την ευκαιρία να διαφύγει, από την ίδια τρύπα στον τοίχο, πυροβολώντας παράλληλα με το όπλο του κατά των αστυνομικών. Το ίδιο όμως έπραξαν και οι άνδρες των SWAT, με αποτέλεσμα η αστυνομία του Ορλάντο να αναγνωρίζει το ενδεχόμενο να σκότωσε κάποιους από τους ανθρώπους που έτρεχαν να σωθούν.

«Με βάση δηλώσεις του υπόπτου, και με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε από τον ύποπτο και από τους ομήρους και τους ανθρώπους μέσα στο κλαμπ, πιστεύουμε ότι υπήρχε κίνδυνος για περισσότερες απώλειες ζωών. Πήρα την απόφαση να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης και να πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά στον τοίχο», επισήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο.

«Καταφέραμε να σώσουμε δεκάδες ανθρώπους που πέρασαν από εκείνη την τρύπα στον τοίχο», είπε ο Μίνα, σημειώνοντας πως «ο ύποπτος βγήκε από το άνοιγμα με ένα πιστόλι και ένα πυροβόλο όπλο, αντηλλάγησαν πυρά με αστυνομικούς και τελικά σκοτώθηκε».

Διαβάστε ακόμη:

Ορλάντο: «Κάποια γνώση του τι συνέβαινε» είχε η σύζυγος του Ματίν

Μακελάρης του Ορλάντο: Ό,τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Στο Ορλάντο την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα

Θαμώνας του κλαμπ ο μακελάρης του Ορλάντο

Μακελειό Ορλάντο: Αυτοί που χάθηκαν και οι ιστορίες τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ