ΚΟΣΜΟΣ

Κίρμπι: Δεν γνωρίζουμε πόσοι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Σουδάν

Κίρμπι: Δεν γνωρίζουμε πόσοι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Σουδάν
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι AP Photo / Evan Vucci

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε σε αμερικανικά μέσα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα έχουν προχωρήσει σε μία επιχείρηση εκκένωσης από την οποία πήραν από το Σουδάν το πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας τους από το Χαρτούμ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε πως σήμερα δεν έχει ούτε ο ίδιος ούτε και το υπουργείο εξωτερικών σαφή και απόλυτη εικόνα για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται σήμερα εντός Σουδάν και υπογράμμισε πως ακόμη και οι πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα και το ζητήσουν θα υπάρξει η δυνατότητα να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σημειώνεται πως για την εκκένωση του πολιτικού και διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Χαρτούμ επιστρατεύτηκε ειδικό κλιμάκιο Seals, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ ενώ ακόμη δεν έχει επιβεβαιώθεί η πληροφορίας πως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σε ανώτατο επίπεδο και τις δύο αντιμαχώμενες πλευρές στο Σουδάν πως σε περίπτωση εμπλοκής θα υπάρξει άμεση απάντηση από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά την ευρύτερη περιοχή ανατολικά του Σουδάν και εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις που έχουν στείλει στο Τζιμπουτί αναμένεται στην Ερυθρά θάλασσα να φτάσουν άμεσα και δύο αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Άγνωστο παραμένει εάν οι ΗΠΑ στείλουν και μαχητικά από βάσεις τους στην Ευρώπη στο σημείο καθώς η κατάσταση εντός Σουδάν γίνεται καθημερνά όλο και πιο δύσκολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ