ΚΟΣΜΟΣ

Τιτανικός: Τεράστιο σχέδιο από την έρευνα για τη βύθισή του πουλήθηκε για 243.000 δολάρια

Τιτανικός: Τεράστιο σχέδιο από την έρευνα για τη βύθισή του πουλήθηκε για 243.000 δολάρια
Φωτογραφία του Τιτανικού πριν ξεκινήσει για το παρθενικό του ταξίδι ΑΠΕ -ΜΠΕ/ ANSA / PRESS OFFICE

Ένα τεράστιο σχέδιο του Τιτανικού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την έρευνα του 1912 για τα αίτια της βύθισης του πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 243.000 δολαρίων.

Με κόκκινα και πράσινα σημάδια από κιμωλίες που δείχνουν το σημείο που έγινε η σύγκρουση με το παγόβουνο το μήκους 10 μέτρων σχέδιο «είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σωστά αποτυπωμένα ενθύμια από τον Τιτανικό που υπάρχουν», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge and Son Ltd σε ανακοίνωσή του .

Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο της εποχής του και θεωρούνταν σχεδόν αλώβητο.

Ωστόσο, η σύγκρουση με παγόβουνο στον Ατλαντικό στις 14 Απριλίου 1912 ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες καθώς 1.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Το σχέδιο το έφτιαξε η ίδια η ιδιοκτήτρια εταιρία του Τιτανικού η White Star Line και χρησιμοποιήθηκε κατά την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Μάλιστα, ήταν κρεμασμένο από το ταβάνι ώστε να είναι πιο εύκολη ανάδειξη των σημείων που οδήγησαν την τραγωδία.

Η τιμή που έπιασε στη δημοπρασία αντανακλά «την σπανιότητα του υλικού αλλά επίσης και την μεγάλη επίδραση που έχει ακόμη η ιστορία του Τιτανικού», λέει ο Άντριου Άλντριτζ διευθυντής του οίκου δημοπρασιών στο CNNi.

«Βυθίστηκε πριν από 111 χρόνια αλλά η μνήμη αυτών των επιβατών και του πληρώματος είναι ακόμα ζωντανή μέσα από αυτά τα ενθυμήματα».

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε το σχέδιο μαζί με τις μαρτυρίες 100 από τους διασωθέντες έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από τη σύγκρουση με το παγόβουνο καθώς είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Η μεγάλη αυτή τραγωδία είχε σαν αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν πολλοί κανόνες ασφαλείας.

Αυτό δεν ήταν το μόνο ενθύμιο που πουλήθηκε στην ίδια δημοπρασία συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου των διαμερισμάτων του πλοίου έναντι 75.000 δολαρίων, μία συλλογή από ενθύμια από το Carpathia έναντι 106,000 δολαρίων.

Huge Titanic plan used in 1912 inquiry into ship's sinking sells for $243,000 by Issy Ronald

ΔΗΜΟΦΙΛΗ